Cea mai mare economie din Europa tremura. De ce rezultatul obtinut de extrema dreapta in Franta ingrijoreaza intregul continent
Rezultatul istoric de 18%, obtinut duminica de Frontul National, in primul tur al alegerilor prezidentiale franceze, sperie Europa. Cancelarul Angela Merkel considera "ingrijorator" scorul obtinut de extrema dreapta, a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Guvernului german, luni, in cadrul unei intalniri saptamanale cu presa, relateaza AFP.
In prima zi, dupa anuntarea rezultatelor, pietele europene sunt pur si simplu zdrobite. Spania este in cadere cu 2.6%, Italia cu 3.2%, France cu 1,75%, iar Germania cu 1.9%.
Mai multe tari din Europa si-au exprimat ingrijorarea, la o reuniune a ministrilor europeni de Externe la Luxemburg, dupa scorul istoric obtinut de extrema dreapta eurosceptica, care confirma o tendinta accentuata in mai multe tari membre UE, relateaza AFP.
Seful diplomatiei luxemburgheze, Jean Asselborn, l-a acuzat pe seful statului francez Nicolas Sarkozy ca este partial responsabil de succesul candidatului FN prin optiunea sa de a face campanie pe baza frontierelor europene prea poroase si controlul imigratiei.
"Daca repeti in fiecare zi ca Schengen trebuie schimbat, ca trebuie sa ai o politica puternica privind imigratia, ca trebuie sa vorbesti despre exceptia franceza, si toate acestea, dai apa la moara FN", a apreciat socialistul Asselborn.
Ministrul danez de Externe, Villy Sovndal, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE pana la sfarsitul lui iunie, a calificat rezultatul votului de duminica drept "extrem de ingrijorator", apreciind ca acesta se inscrie intr-o tendinta generala in Europa, ilustrata si de partidele politice din aceeasi familie din Danemarca sau Finlanda.
"Sunt ingrijorat de acest sentiment pe care il constatam impotriva societatii deschise, a unei Europe deschise. Acest lucru ma preocupa, si nu numai in Franta", a declarat, la randul sau, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.
Omologul sau austriac, Michael Spindelegger, a vorbit despre un "rezultat foarte convingator al lui (Marine) Le Pen", care "trebuie sa ne faca sa reflectam", in timp ce seful diplomatiei belgiene Didier Reynders a considerat ca "avansul extremei drepte" in Franta si in Europa "este in continuare un subiect de ingrijorare in Europa". "Trebuie sa fim foarte atenti la acest lucru", a adaugat el.
In ceea ce priveste numarul de voturi, candidata extremei drepte Marine Le Pen, care s-a clasat pe 3 dupa inchiderea urnelor, a realizat un rezultat fara precedent pentru formatiunea sa, care promoveaza un referendum pentru iesirea din zona euro.
Volatilitatea de pe pietele financiare va fi accentuata de alegerile programate in urmatoarea perioada in mai multe tari din Europa, afirma Mohamed El-Erian, co-director al Pimco, care detine cel mai mare fond de investitii in obligatiuni suverane din lume.
In Franta, a doua mare economie a zonei euro, situatia este mai nuantata, dar nu din cauza pozitiilor lui Francois Hollande, principalul contracandidat al presedintelui Nicolas Sarkozy. Hollande a ramas constant in angajamentele de a incerca sa obtina revizuiri ale abordarii crizei de catre zona euro, pentru a reflecta mai putina austeritate si mai multa crestere.
Daca presedintele Sarkozy esueaza in incercarea de a fi reales, cancelarul Angela Merkel va pierde cel mai important aliat din Europa, situatie care va complica incercarile liderului german de a consolida fundamentele institutionale si economice ale zonei euro. Aceasta situatie ar explica pasul neobisnuit al cancelarului de a-i face campanie lui Sarkozy.
Totodata, alegerile regionale din Germania din Luna mai ar putea oferi indicii asupra capacitatii cancelarului Merkel de a guverna si dupa alegerile nationale de anul urmator.
La sfarsitul lunii mai are loc referendumul din Irlanda, primul test foarte vizibil pentru guvernul de la Dublin, in care acesta cere electoratului acordul pentru pactul fiscal european.
Pentru investitorii interesati doar de modul in care alegerile le vor afecta plasamentele, El-Erian explica "in termeni simpli" ce fel de investitii ar fi favorizate de anumite rezultate.
Daca un investitor ar miza pe cresterea activelor riscante si in special pe o crestere puternica, ar fi de preferat sa castige Sarkozy in Franta, in Grecia sa se formeze o coalitie stabila a partidelor traditionale, Merkel sa aiba sustinere in alegerile regionale, iar rezultatul referendumului din Irlanda sa fie pozitiv.
In cazul unor investitii ce ar beneficia de scaderea activelor riscante, cel mai bine ar fi daca ar castiga Hollande, in Grecia rezultatul ar fi ambiguu, Merkel ar avea probleme, iar irlandezii ar respinge pactul fiscal.