Cea mai mare banca din lume, la un pas sa devina victima practicilor de creditare ale chinezilor
China acorda imprumuturi pe banda rulanda chiar si acelor companii despre care nu are prea multe informatii. Cel mai probabil, chinezii se asteapta ca cineva sa ii protejeze totusi in cazul in care vor aparea pierderi. Dar optimismul lor ar putea sa dispara anul acesta, potrivit Quartz.
Cand firmele nu se incadreaza in norme pentru obtinerea de credite de la bancile comerciale, apeleaza la o forma mai directa de imprumut, de la investitori, prin intermediul instrumentului financiar numit WMP (wealth-management product).
In cazul folosirii WMP, nu se stiu foarte multe despre compania respectiva si astfel de investitii sunt de obicei riscante. Numai ca dobanda prin WMP este mult mai avantajoasa pentru creditori decat cea pe care bancile le-o ofera.
In ultima perioada insa, au iesit la lumina tot mai multe cazuri in care acordarea de bani prin acest instrument s-a dovedit un esec lamentabil. Daca saptamana trecuta era vorba de o companie miniera, acum a venit randul Bancii de Comert si Industrie a Chinei (ICBC), cea mai mare banca din lume dupa active.
Banca ar fi vandut un WMP de 3 miliarde de yuani in randamente (aproximativ 495 milioane de dolari) clientilor sai, in 2010. China Credit Trust, fondul care a administrat WMP-ul, a imprumutat acei bani unei companii miniere nelistate la bursa, Shanxi Zhenfu Energy Group. Asa se face ca la sfarsitul acestei luni fondul va datora trei miliarde de dolari, plus dobanda directa, clientilor ICBC. Problema este ca firma careia i-au fost imprumutati banii, Zhenfu, este prea ingropata in datorii ca sa poata scoata aceasta suma.
China Credit Trust si-a informat de curand investitorii ca Zhenfu are datorii de 5,9 miliarde de yuani, inclusiv 2,9 miliarde de yuani in imprumuturi “fantoma” cu dobanzi foarte mari, asa ca nu are de unde sa ii plateasca pe clientii ICBC.
La randul sau, banca refuza acum sa isi foloseasca propriile fonduri pentru a-si plati investitorii, potrivit Reuters, citat de Quartz. Legal, nici nu ar avea cum sa fie obligata sa o faca.
Nici fondurile de investitii, nici bancile nu dau de obicei prea multe informatii asupra acestor companii, cand vine vorba de imprumuturi. Si pentru ca pana acum nu a aparut o problema de o asemenea amploare, investitorii nu erau nici ei mai curiosi de detalii.
Clientii ICBC ar putea ramane astfel cu banii pierduti, pentru ca nu au suficiente instrumente si dovezi care sa incrimineze banca.
La nivel de imagine insa, ICBC va avea cu siguranta de pierdut de pe urma acestei miscari, lucru ce se va observa si in preturile pe actiuni si, in cele din urma, in marja de profit a institutiei.