Ce se întâmplă când oamenii primesc bani degeaba? Experimentul finlandez
Helsinki, Finlanda
Guvernul finlandez a anunţat vineri rezultatele preliminare ale experimentului cu venitul minim garantat, cercetătorii precizând că acest experiment nu a reuşit să îi stimuleze pe şomeri să muncească mai mult şi să câştige mai mulţi bani, aşa cum se spera, informează Reuters.
În cursul acestui experiment, 2.000 de şomeri, cu vârsta între 25 şi 58 de ani, selectaţi aleator, au devenit primii europeni care au beneficiat de un venit minim, un cec de 560 de euro pe lună timp de doi ani, indiferent dacă au găsit sau nu un loc de muncă.
"Impactul asupra gradului de ocupare pare să fie unul minor pe baza rezultatelor înregistrate în primul an", a informat ministrul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila, potrivit Agerpres.
În pofida unei creşteri economice solide şi a unui şomaj redus, Finlanda suferă de pe urma îmbătrânirii populaţiei. Autorităţile de la Helsinki vor să restructureze sistemul de securitate socială şi să îl adapteze la o piaţă a muncii în care mai puţini oameni vor avea o slujbă cu un program tradiţional.
Prin experimentul cu venitul minim garantat, Guvernul finlandez a testat ideea unei plase de siguranţă pentru cei care nu pot sau aleg să nu muncească, şi în acelaşi timp să îi încurajeze să lucreze în regim part-time sau ca freelancer, fără teama că ar putea să piardă ajutorul de şomaj.
Chiar dacă impactul asupra şomajului a fost unul redus, bunăstarea şi starea de sănătate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare decât cea a grupului de control, subliniază cercetătorii.
Experimentul din Finlanda, primul de acest fel introdus la nivel naţional, a fost implementată de Guvernul condus de Juha Sipila, primul premier finlandez milionar, între 2017 şi 2018. Planul original al Guvernului finlandez a fost să extindă schema venitului minim garantat după doi ani de teste.
Însă, potrivit analiştilor, indiferent de rezultatul experimentului, este puţin probabil ca Finlanda să introducă în curând un venit minim garantat la nivel naţional. Potrivit unor estimări, adoptarea unui astfel de venit la nivel naţional ar adăuga aproximativ cinci puncte procentuale la deficitul public al Finlandei raportat la PIB.
Pe acelasi subiect: