Ce face un dictator incoltit? Hosni Mubarak promite cresterea salariilor si pensiilor!
Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a promis o crestere cu 15 la suta a salariilor functionarilor si a pensiilor, in cea de-a 14-a zi a manifestatiei care ii cere sa renunte la putere, in timp ce Barack Obama a salutat "progresele" inregistrate in dialogul cu opozitia, relateaza AFP.
In aceeasi idee a calmarii situatiei, Mubarak a cerut formarea unei comisii de ancheta privind violentele de miercuri din piata Tahrir, unde au avut loc confruntari sangeroase intre sustinatorii si opozantii regimului.
Seful statului "a dat instructiuni pentru infiintarea unei (...) comisii de ancheta transparente si impartiale, din care sa faca parte personalitati egiptene cunoscute pentru onestitate si credibilitate, pentru a investiga evenimentele de miercuri", a precizat MENA.
"Guvernul se preocupa de cetateanul egiptean si vrea sa ii amelioreze nivelul de viata", a declarat, la randul sau, premierul Ahmad Shafic, la incheierea primei reuniuni de la remaniere a intregului Consiliu de Ministri.
Cresterea salariala va intra in vigoare incepand de la 1 aprilie. "Cresterea pensiilor costa Trezoreria 6,5 miliarde de lire egiptene (putin peste un miliard de dolari)", a precizat ministrul Finantelor, Samir Radwane.
Acest anunt nu a temperat insa furia protestatarilor. Noi manifestatii sunt prevazute marti in marile orase, in timp ce piata Tahrir, devenita simbol al miscarii de contestare de la Cairo ramane ocupata de manifestanti.
Cu o zi inainte, o noua "sedinta de dialog national" a fost organizata intre putere si opozitie, la care au participat si Fratii Musulmani.
Casa Alba a dat asigurari, luni, ca autoritatile americane nu sunt in contact cu Fratii Musulmani, subliniind "numeroase dezacorduri (ale Statelor Unite) cu declaratiile unora dintre liderii acestei organizatii".
Presedintele Statelor Unite a apreciat ca procesul politic din Egipt inregistreaza "progrese".
In plus, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a declarat ca organizarea de alegeri libere in termen scurt in Egipt constituie "o intreprindere ambitioasa".
El a amintit ca potrivit Constitutiei egiptene, alegerile trebuie organizate in decurs de 60 de zile daca presedintele Mubarak renunta la putere.
"Problema este daca Egiptul este pregatit in prezent sa aiba alegeri concurentiale si deschise, stiind ca trecutul recent a demonstrat, foarte onest, ca alegerile nu au fost cu adevarat libere si corecte", a declarat Crowley.
La randul sau, afirmand ca Franta nu vrea sa "se amestece in alegerea poporului egiptean", ministrul francez al Apararii, Alain Juppé a subliniat ca Parisul sustine viitorul unei "democratii reale" si apreciaza ca "tranzitia (trebuie) sa de desfasoare imediat ce va fi posibil".
Casa Alba a cerut Guvernului egiptean, indiferent care va fi el, sa respecte "tratatele si angajamentele" actuale, facand aluzie evidenta la tratatul de pace cu Israelul.
"Nu stiu ce se va intampla in Egipt, dar interesul nostru este clar: trebuie pastrata pacea care exista de trei decenii si adus calmul in sudul (Israelului) si stabilitate in regiune", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Site-ul de Internet german Spiegel Online scria in cursul serii ca Mubarak ar putea efectua un "examen medical prelungit" in Germania, evocand discutii concrete in favoarea unei astfel de solutii.
Purtatorul de cuvant al Guvernului german a dat asigurari ca nu a existat o "cerere oficiala privind un astfel de sejur".
In acelasi timp, viata isi reia treptat cursul la Cairo, odata cu deschiderea magazinelor si strazilor inca de duminica.
Durata restrictiilor de circulatie a fost redusa din nou in capitala, in Alexandria (nord) si Suez (est): acestea vor fi in vigoare in intervalul orar 20.00-06.00 (20.00-06.00 ora Romaniei).
Bursa din Cairo, inchisa la 30 ianuarie, urmeaza sa se deschida la 13 februarie. Constructorul de automobile japonez Suzuki a anuntat ca si-a reluat productia in Egipt, la o saptamana dupa ce a fost intrerupta.
Devenit o figura a mobilizarii, Wael Ghoneim, un angajat al gigantului american de Internet Google, a fost eliberat luni.
Anterior in cursul zilei de luni, cateva sute de persoane au blocat accesul intr-o importanta cladire guvernamentala cu arhitectura sovietica, Mugamma, care da inspre piata Tahrir.
Din 3 februrarie, manifestatiile se desfasoara de cele mai multe ori intr-o atmosfera de calm. Confruntarile intre politisti si manifestanti in primele zile ale manifestatiilor, apoi intre sustinatorii si opozantii lui Hosni Mubarak din 2 februarie s-au soldat cu 300 de morti, potrivit unui bilant al ONU neconfirmat.
Pe acelasi subiect: