Cât de plauzibilă este o penurie de hrană și medicamente în cazul unui Brexit fără acord. Ce e “Operaţiunea Yellowhammer” și cum se pregătește Regatul pentru ce este mai rău
Boris Johnson
Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte UE fără un acord, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday Times.
Ziarul scrie că prognoza întocmită de biroul guvernului prezintă cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, mai degrabă decât scenariul cel mai rău posibil, scrie Agerpres.
Documentele notează că 85% dintre camioanele cale folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii "ar putea să nu fie pregătite" pentru vămile franceze, ceea ce ar putea însemna aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.
Guvernul estimează, de asemenea, că o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda va fi probabilă, întrucât planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi a fi nesustenabile, precizează Times.
"Întocmit în această lună de biroul guvernului sub numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer', dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura ţării", scrie Times.
"Dosarul, secretizat 'oficial-sensibil' şi necesitând autorizaţie de acces, este remarcabil, pentru că oferă cea mai comprehensivă evaluare a gradului de pregătire al Marii Britanii pentru un Brexit fără acord", notează publicaţia.
Marea Britanie se îndreaptă spre o criză constituţională pe plan intern şi o confruntare cu UE, în contextul în care premierul Boris Johnson s-a angajat să iasă din blocul comunitar fără acord pe 31 octombrie, dacă Bruxellesul nu va fi de acord să renegocieze acordul de Brexit.
Guvern: Documentele scurse în presă, o încercare de a influența negocierile
În preplică la documentele oficiale apărute în presa britanică, surse din executivul de la Londra au declarat că sunt o încercare de a influenţa negocierile actualului guvern cu UE.
Un responsabil al guvernului condus de Boris Johnson a calificat acele documente transmise presei drept o ''sperietoare'' pe care încearcă să o arate adversarii ieşirii din UE pentru a stârni teamă.
Totuşi, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că acel dosar, ce are numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer', reprezintă doar ''cel mai rău scenariu posibil'' dacă pe 31 octombrie Regatul Unit se retrage din UE fără un acord.
Guvernul de la Londra a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord - dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May şi respins de legislativul britanic -, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, semnând abrogarea Actului privind Legile Comunităţii Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie.
În urma acestui anunţ, premierul Boris Johnson a scris pe Twitter: “Părăsim UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că ne vom recupera controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului”.
După ce timp de peste trei ani Brexitul a dominat afacerile UE, blocul comunitar a refuzat să redeschidă Acordul de Retragere, care include o poliţia de asigurare pentru Irlanda cu care predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost de acord în noiembrie anul trecut.
Prim-ministrul este presat de politicienii din întreg spectrul politic să preîntâmpine o ieşire dezordonată, liderul opoziţiei Jeremy Corbyn jurându-se în această săptămână că va provoca căderea guvernului lui Johnson la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul.
Totuşi, este neclar dacă parlamentarii au unitatea sau puterea de a folosi parlamentul pentru a împiedica o ieşire fără acord, care probabil va fi cea mai importantă decizie luată de Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial.
Angela Merkel se întâlnește cu Boris Johnson: “Suntem pregătiţi pentru orice rezultat”
Berlinul este pregătit pentru un eventual Brexit dezordonat, a declarat cancelarul german Angela Merkel duminică, cu trei zile înaintea unei întâlniri cu premierul britanic Boris Johnson, care susţine o retragere a Regatului Unit din UE fără acord la 31 octombrie dacă blocul comunitar nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May, dar respins de legislativul britanic.
''Suntem bucuroşi pentru fiecare vizită, astfel că trebuie să vorbim, trebuie să găsim soluţii'', a spus Merkel, potrivit Reuters, într-o discuţie panel desfăşurată la sediul guvernului german.
''Suntem pregătiţi pentru orice rezultat, putem spune acest lucru, chiar dacă nu ajungem la un acord. Dar în orice caz voi face un efort pentru a găsi soluţii - până în ultima zi de negociere'', a asigurat ea.
''Cred că este întotdeauna mai bună o ieşire cu un acord decât fără. Dar dacă acest lucru nu este posibil, vom fi pregătiţi şi pentru situaţia alternativă'', a indicat Merkel.
Potrivit publicaţiei The Sunday Telegraph, Boris Johnson ar urma să susţină în discuţia cu cancelarul german că parlamentul britanic nu va putea să împiedice un Brexit fără acord.
Partidul Conservator al lui Johnson este divizat între parlamentarii care doresc o ruptură clară de UE şi cei care doresc un acord privind Brexitul care să menţină relaţii cât mai apropiate cu blocul comunitar. Aceştia din urmă ar putea vota o moţiune de cenzură împotriva noului premier, alături de opoziţia laburistă şi de liberal-democraţi. Partidul Conservator şi aliatul său nord-irlandez DUP au în prezent o majoritate de un singur vot în Camera Comunelor. Însă premierul ar putea decide convocarea unor alegeri anticipate abia după 31 octombrie.
Boris Johnson a afirmat în mod repetat că nu va accepta nicio nouă amânare a ieşirii din UE dincolo de data de 31 octombrie, indiferent dacă blocul comunitar va accepta sau nu revizuirea acordului privind Brexitul convenit cu fostul premier Theresa May, dar respins de trei ori de Camera Comunelor, ceea ce a condus la amânarea succesivă a datei Brexitului.
Pe acelasi subiect: