Carlos Ghosn a ascuns o parte din compensaţia sa de la Nissan, de teamă să nu fie concediat de la Renault
Carlos Ghosn
Carlos Ghosn a ascuns o parte din compensaţia sa de la Nissan deoarece se temea că Executivul francez îl va exclude de la Renault, dacă va descoperi cât de mult a câştigat, a declarat joi la un Tribunal din Tokyo un director de la producătorul auto nipon, transmite Reuters.
Hari Nada, fost vicepreşedinte responsabil pentru chestiunile juridice la Nissan, este principalul informator în cazul deschis de procurorii japonez împotriva fostului şef al Nissan şi Renault, Carlos Ghosn, care a fost arestat în 2018.
Mărturia lui Nada a fost făcută la procesului fostului director din cadrul Nissan Greg Kelly, care l-a ajutat timp de opt ani pe Ghosn să ascundă compensaţii de 9,3 miliarde de yeni (89 milioane de dolari) prin conturi de regularizare, după ce Japonia a introdus o reglementare prin care directorii sunt obligaţi să dezvăluie plăţile de peste un miliard de yeni.
Kelly a pledat nevinovat. El este eliberat pe cauţiune în Japonia şi se confruntă cu acuzaţiile autorităţilor nipone fără Ghosn, care a evadat în Liban în 2019.
Şi Ghosn a negat acuzaţiile şi susţine că este victima complotului iniţiat de foştii colegi de la Nissan, îngrijoraţi că el face presiuni pentru o fuziune între Nissan şi Renault, cel mai mare acţionar al producătorului auto japonez.
Ghosn şi-a ascuns compensaţia reală deoarece se teme de repercusiuni în Franţa, a declarat Nada la audieri, adăugând că informaţia i-a fost dată de Kelly.
"El nu voia să fie concediat. Dacă primea banii pe care-i voia şi s-ar fi făcut publică informaţia, statul francez s-ar fi simţit obligat să-l concedieze", a susţinut Nada, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii Ministerului francez al Economiei nu au dorit să comenteze.
După arestarea lui Ghosn, Nada a fost retrogradat.
Nissan l-a dat în judecată pe Ghosn în Japonia, cerând despăgubiri de 91 de milioane de dolari pentru încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.
Pe acelasi subiect: