Canada denunta o responsabilitate rusa, in urma prabusirii zborului MH17 in Ucraina. Obama avertizeaza impotriva disparitiei probelor de la locul tragediei. Olanda este in doliu
Premierul canadian Stephen Harper a apreciat joi seara ca Rusia este "sursa conflictului actual in regiune", in estul Ucrainei, unde un avion apartinand companiei Malaysian Airlines care efectua zborul MH17 s-a prabusit, probabil doborat de o racheta, relateaza AFP.
"Nu stim inca cine este responsabil de acest atac, dar continuam sa condamnam actele de agresiune militara comise de catre Rusia si ocuparea ilegala a Ucrainei (...) ca aflandu-se la originea actualului conflict din regiune", a declarat Stephen Harper.
Seful Guvernului canadian s-a declarat "bulversat si intristat" de aceasta catastrofa aeriana, notand ca printre cele 298 de victime se afla un cetatean canadian. Canada a oferit un ajutor in vederea stabilirii circumstantelor si originii prabusirii, a mai anuntat Harper.
Barack Obama avertizeaza impotriva disparitiei probelor de la locul prabusirii avionului in Ucraina
Presedintele american a avertizat impotriva disparitiei dovezilor de la locul prabusirii avionului de linie malaysian in estul Ucrainei atat timp cat nu va avea loc o ancheta "transparenta", relateaza AFP.
Obama si omologul sau ucrainean Petro Porosenko au subliniat, in cadrul unei discutii telefonice, ca "toate dovezile de la locul accidentului" ar trebui sa ramana acolo pana cand anchetatorii internationali "vor fi in masura sa examineze toate aspectele acestei tragedii", a anuntat Casa Alba.
Potrivit oficialilor americani, avionul Malaysia Airlines care s-a prabusit joi in estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborat de o racheta sol-aer de origine inca necunoscuta.
Obama l-a asigurat pe omologul sau ucrainean ca expertii americani isi ofera "imediat" ajutorul Ucrainei. Presedintele american a discutat la telefon si cu premierul malaysian Najib Razak.
Casa Alba indeamna la "incetarea focului imediat" in Ucraina
Statele Unite au indemnat joi la "incetarea focului imediat" in Ucraina, cu scopul de a se permite o ancheta fara obstacole.
"Indemnam toate partile vizate - Rusia, separatistii prorusi si Ucraina - sa sustina o incetare a focului imediat, cu scopul de a permite anchetatorilor internationali un acces sigur si neingradit la locul prabusirii si pentru a facilita recuperarea resturilor (aeronavei) si cadavrelor", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al casei Albe, citat intr-un comunicat.
"Este crucial sa aiba loc o ancheta internationala completa, credibila si fara vreun obstacol cat mai rapid posibil", a afirmat el.
Earnest a subliniat ca organizatii internationale ca ONU si OSCE au un rol "deosebit de important" de jucat.
"In asteptare, este vital ca nicio dovada sa nu fie alterata si ca toate dovezile potentiale si resturile (aeronavei) de la locul prabusirii sa fie lasate asa cum sunt", a insistat purtatorul de cuvant.
"Desi nu cunoastem inca toate faptele, stim, in schimb, ca acest accident a avut loc in contextul unei crize in Ucraina care este alimentata de sustinerea rusa acordata separatistilor, inclusiv prin armament, material si antrenament", a apreciat Earnest.
UE si NATO cer o ancheta rapida in cazul catastrofei din Ucraina
Uniunea Europeana si NATO au cerut, joi, o ancheta rapida, relateaza AFP.
"Suntem socati de informatiile privind circumstantele care inconjoara pierderea tragica a unui avion al Malaysia Airlines care efectua legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, pe teritoriul Ucrainei si de pierderea unui numar atat de mare de vieti omenesti", a declarat sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton.
"Gandurile noastre se indreapta catre cei ale caror rude se aflau la bord", a adaugat Ahston. "Circumstantele trebuie clarificate fara intarziere si o ancheta internationala trebuie sa faca lumina in aceasta tragedie", a apreciat ea.
"Cerem tuturor partilor din regiunea" unde a avut loc drama "sa permita un acces total la locul accidentului pentru ca acesta sa poata fi securizat imediat, sa coopereze pe deplin (cu ancheta) si sa impartaseasca toate informatiile pertinente", a adaugat Ashton.
"Faptele si responsabilitatile trebuie sa fie stabilite cat mai repede posibil", au afirmat intr-un comunicat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy. "Lansam un apel la o ancheta rapida si completa", au adaugat ei.
Intr-o reactie separata, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dezvaluit ca circumstantele catastrofei raman obscure.
"Totusi, instabilitatea din regiune, cauzata de separatistii sustinuti de Rusia, a creat o situatie din ce in ce mai periculoasa", a apreciat el. "Este important ca o ancheta internationala exhaustiva sa fie deschisa imediat, fara intarziere, pentru a stabili faptele si ca cei care ar putea fi responsabili sa fie adusi rapid in fata justitiei", a continuat Rasmussen.
"Este vorba despre o noua si dureroasa ilustrare a motivelor pentru care este atat de urgent sa se puna capat acestui conflict. Fara sa prejudiciem faptele ce stau la originea prabusirii, cerem tuturor partilor sa puna capat pierderilor de vieti nenumarate in estul Ucrainei, sa se abtina de la orice act care exacerbeaza situatia si sa accepte o incetare a focului imediata", a conchis sefa diplomatiei UE, Catherin Ashton.
Porosenko: Insurgentii separatisti au "ucis printr-o lovitura" aproape 300 de persoane
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat vineri, intr-o adresare catre comunitatea internationala, ca insurgentii separatisti au "ucis printr-o lovitura" aproape 300 de persoane, dupa prabusirea avionului de pasageri, relateaza agentia oficiala Ukrinform.
"Razboiul a depasit astazi frontierele Ucrainei. Consecintele acestui razboi sunt suportate de intreaga lume. Tragedia care a avut loc joi seara in cerul din estul Ucrainei socheaza", afirma Porosenko.
"Astazi, teroristii au ucis printr-o lovitura aproximativ 300 de persoane, printre care femei, copii, cetateni ai altor state", a adaugat el, calificandu-i drept "teroristi" pe insurgentii prorusi.
"Ei (insurgentii) au doborat un avion de pasageri pasnic al companiei Malaysia Airlines, acesta aflandu-se la altitudinea de 10.100 de metri", a afirmat presedintele ucrainean.
Porosenko a transmis "in numele Ucrainei" condoleante familiilor victimelor.
De asemenea, el a mentionat convorbirile telefonice ale separatistilor interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU).
"Vreau sa va comunic ca unul dintre liderii insurgentilor s-a laudat intr-o convorbire cu tutorele sau rus, ofiterul serviciilor ruse de informatii Vasili Gheranin, ca rebelii au doborat avionul malaysian", a afirmat Porosenko.
"Am cerut Guvernului Ucrainei sa infiinteze o comisie speciala, insarcinata cu investigarea acestei catastrofe. Ancheta va fi efectuata in colaborare cu reprezentanti ai Olandei, Malaysiei si Statelor Unite", potrivit presedintelui ucrainean.
El a adaugat ca a discutat la telefon cu presedintele american Barack Obama si cu premierii din Malaysia si Olanda. "Teroristii au anuntat deja ca vor sa distruga probele si sa transporte cutiile negre la Moscova", a declarat Porosenko, adaugand ca "terorismul nu este o problema locala, ci una globala".
"Ucraina este atacata dinspre teritoriul statului vecin. Razboiul hibrid poarta semne ale unei agresiuni externe, dar trebuie sa stim ca in ultimele saptamani teritoriul controlat de teroristi s-a miscorat de doua ori", a afirmat el. Potrivit lui Porosenko, "astazi fiecare cetatean ucraiean lupta pentru independenta, suveranitate si integritate teritoriala".
Vladimir Putin acuza Ucraina ca "poarta responsabilitatea" tragediei produse pe teritoriul sau
Presedintele rus a acuzat joi Ucraina ca "poarta responsabilitatea teribilei tragedii".
"Aceasta tragedie nu ar fi avut loc daca domnea pacea in aceasta tara, daca operatiunile militare nu ar fi fost reluate in sud-estul Ucrainei", a continuat Putin.
Presedintele rus, care a facut aceasta declaratie joi seara la Moscova, a afirmat ca le-a cerut oficialilor militari rusi "sa acorde tot sprijinul necesar pentru a se face lumina in privinta acestui act criminal".
Olanda este "in doliu"
Olanda era "in doliu", joi, dupa prabusirea unui avion de linie malaysian care decolase de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu aproape 300 de persoane la bord, dintre care cel putin 154 de olandezi, relateaza AFP.
"Sunt profund intristat de aceasta veste oribila", a declarat regele Willem-Alexander, intr-un comunicat: "gandurile noastre merg catre familiile, prietenii si colegii victimelor, precum si catre cei care nu stiu inca daca una dintre rudele lor se afla la bordul avionului".
Guvernul olandez a ordonat ca drapelele sa fie coborate in berna vineri pe toate cladirile publice si chiar in ambasadele olandeze din lumea intreaga.
"Sunt profund socat", a declarat premierul olandez Mark Rutte: "toata lumea din Olanda este in doliu". Aflat in deplasare la Bruxelles, el s-a intors direct in Olanda pentru a "gestiona situatia" si a mers la aeroportul Schiphol din Amsterdam inainte de a merge la Haga, unde isi are sediul Guvernul.
Aceasta tragedie este a doua cea mai sangeroasa din istoria Olandei, potrivit agentiei de presa olandeze ANP. In 1977, doua avioane Boeings 747 s-au ciocnit pe aeroportul din Tenerife, in insulele Canare, provocand 583 de morti, dintre care 238 de olandezi.
Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur s-a prabusit joi in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi, provocand moartea a aproape 300 de persoane. Oficiali americanii au declarat ca avionul malaysian a fost doborat de o racheta sol-aer, dar originea acesteia ramane nesigura.