Calugarii greci, "o corporatie extrem de bine condusa". De ce sunt ei responsabili de colapsul statului elen
In cartea "Boomerang", scriitorul Michael Lewis vrea sa demonstreze cum calugarii greci au dus la un dezastru financiar in turism pentru ca statul le-a acceptat numeroase cereri de retrocedare a unor proprietati imobiliare, scrie Business Insider.
Michael Lewis vorbeste despre modul in care calugarii de la manastirea Vatopaidi din Grecia au vrut sa stranga bani pentru renovarea acesteia, insa, au ajuns sa "atraga" milioane de dolari de la autoritati, lucru ce a dus la o prabusire a statului elen.
Mai mult, muntele Athos, unde se afla multi calugari, este un loc "exclusivist", unde femeile si animalele nu au voie, cu exceptia pisicilor. Acestia au realizat ca au nevoie de bani pentru renovare si au revendicat proprietati de sute de ani detinute in nordul Greciei. In acest mod, statul elen a ramas fara proprietati valoroase.
Multi dintre contestatari spun ca acestia au obtinut intre 100 de milioane de dolari si un miliard de dolari.
Chiar si asa, Lewis recunoaste ca acestia nu au vandut proprietatile ca sa traiasca in lux, ci ca sa isi reconstruiasca manastirea. De fapt, adauga el, ei au actionat la fel ca orice alt grec. Asa ca si-au revendicat proprietatile, in ciuda problemelor si deficitului pe care l-ar crea bugetului public.
Scriitorul mai spune ca unul dintre colaboratorii sai, un analist de la Harvard Business School ii compara pe calugarii din Grecia cu o "corporatie extrem de bine condusa".
Citeste si