Cade si Madridul. Spania are nevoie de sprijin european, care sa garanteze solventa datoriei de stat
Spania are nevoie de un acord la nivelul zonei euro "pentru a salva si garanta solventa" datoriei de stat in contextul dobanzilor tot mai ridicate, de peste 7%, a declarat Maria Dolores de Cospedal, vicepresedinte al Partidului Popular, care a castigat duminica alegerile generale.
"Spania nu poate continua sa se finanteze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea institutiilor europene printr-o strategie operationala comuna la nivelul zonei euro, pentru a ne salva si garanta datoria de stat", a afirmat Cospedal la Madrid, scrie Mediafax.
Presedintele partidului, Mariano Rajoy, premierul desemnat al Spaniei, i-a spus luni cancelarului german Angela Merkel ca "acele tari care isi respecta obligatiile si responsabilitatile trebuie ajutate de institutiile europene", a adaugat Cospedal. Rajoy va fi investit in a doua parte a lunii decembrie.
Dobanda obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani au crescut luni la 6,553%, dupa ce Partidul Popular, care a promis in campanie reducerea cheltuielilor publice si reforme economice, a castigat cea mai larga majoritate controlata de un partid in Spania in ultimele trei decenii.
Rajoy a avertizat populatia ca trebuie sa se pregateasca pentru vremuri grele, notand ca nu a promis "miracole".
O sursa oficiala apropiata partidului invingator a declarat ca noua putere din Spania vrea ca mecanismele de sprijin pentru statele cu probleme din zona euro sa fie dezvoltate la capacitate completa, pentru a putea cumpara obligatiuni spaniole in locul Bancii Centrale Europene, care a inceput din august sa preia titlurile pentru a reduce dobanzile.
Spania a imprumutat marti 3 miliarde de euro de pe pietele financiare, insa la costuri de circa doua ori mai mari
Trezoreria Spaniei a vandut marti titluri in valoare de 2,98 miliarde euro, insa a fost nevoita sa plateasca, la prima iesire pe pietele financiare dupa alegerile de la sfarsitul saptamanii trecute, randamente record de la intrarea in zona euro si de doua ori mai mari fata de licitatiile precedente.
Randamentul titlurilor pe trei luni a urcat la 5,11%, de la 2,9% la licitatia precedenta din octombrie, in timp ce pentru titlurile pe sase luni a atins 5,23%, in urcare de la 3,3%.
"Spania a trecut un hop cu vanzarea de titluri, dar randamentele de peste 5% la finantarea pe termen foarte scurt nu sunt prea linistitoare. Totusi, ar fi putut fi mai rau", a declarat Jan von Gerich, analist sef la banca Nordea. Acestea a adaugat ca probabil, pe termen scurt, soarta Spaniei nu va fi in mainile guvernului de la Madrid si va depinde de sustinerea din partea Bancii Centrale Europene.
Ultima emisiune de obligatiuni a Spaniei a avut loc saptamana trecuta, cand statul a plasat pe piata titluri cu maturitatea in 2022 la o dobanda de aproape 7%, cea mai ridicata de la introducerea euro, in 1999.
Noua guvernare mosteneste o economie aflata in stagnare prelungita si o rata a somajului de 23%, un sistem bancar care crediteaza cu greu economia si un deficit bugetar de peste doua ori mai mare decat limita de 3% din PIB reglementata la nivelul UE.
Comisia Europeana a notat ca nu are cunostinta despre vreo solicitare de sprijin din partea Spaniei sau despre intentia Madridului de a cere ajutor extern.
Pe acelasi subiect: