Atena cutremura bursele europene si asiatice. Indicii, in cadere puternica. Euro da si el semne de slabiciune
Bursele asiatice si europene au deschis pe scadere puternica astazi, iar euro s-a depreciat la minimul ultimelor opt luni fata de dolar, pe fondul incetinirii cresterii economice globale, scrie Bloomberg. Temerile ca Grecia va rata tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012, perspectiva care ar putea determina guvernul sa ceara mai multi bani de la creditorii internationali, sunt tot mai acute, informeaza Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 2,3% in debutul sedintei, in timp ce indicele bancar a pierdut 3,7%.
FTSEurofirst 300 a coborat cu aproape 17% in trimestrul al treilea, cea mai abrupta scadere trimestriala din ultimele trei luni ale anului 2008, dupa falimentul Lehman Brothers.
Indexul MSCI Asia Pacific a scazut cu peste 2,9% astazi, dupa ce in ultimul trimestru ajunsese la nivelul din 2008.
Mai mult, indicele Nikkei 225 a afisat o scadere de 1,7%. iar Hang Seng Indexa bursei de la Hong Kong de 4,6%.
In acelasi timp, indicele S&P 500 a cazut cu 0,9%, iar euro a ajuns la 1,3322 dolari, cu o scadere de 0,5%.
Ministrii de Finante din UE vor discuta marti daca statele membre cu o situatie mai solida a finantelor publice pot adopta masuri pentru stimularea economiei in spatiul comunitar. In plus, Grecia pune o presiune tot mai mare pe economia europeana dupa ce autoritatile au anuntat ca vor rata tinta de deficit bugetar in ciuda unor noi masuri de austeritate.
Ratarea tintei de deficit pentru acest an anunta un necesar de finantare suplimentara de 2 miliarde euro, care s-ar putea transforma in cresteri mai dure ale taxelor sau scaderi mai abrupte ale salariilor din sectorul public, fata de masurile severe de austeritate anuntate in ultimele doua luni, potrivit Reuters.
Proiectul de buget pentru anul viitor, aprobat duminica de guvern, anticipeaza un deficit bugetar de 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2011, cu mult peste tinta de 7,6% din PIB convenita cu creditorii externi.
Liderii europeni incearca sa evite intrarea Greciei in faliment, care ar afecta dur bancile europene, ar pune in pericol viitorul monedei unice si ar putea declansa o noua criza financiara mondiala.
Potrivit proiectului de buget, economia elena se va contracta cu 5,5% in acest an, iar surse guvernamentale au declarat ca guvernul a proiectat pentru anul viitor o scadere de 2-2,5% a PIB. Cifrele sunt in linie cu estimarile FMI, insa cu mult mai slabe decat proiectiile pe care a fost fundamentat acordul de 109 miliarde euro din iulie, in care se anticipeaza cresterea economiei elene cu 0,6% in 2012.
Ministrii Finantelor din Belgia si Franta se vor intalni astazipentru a discuta modalitati prin care ar putea sprijini grupul bancar Dexia, ale carui actiuni au pierdut 8,9% in deschiderea sedintei de luni. Titlurile BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, au deschis in coborare cu 7,7%, iar Credit Agricole a pierdut 6,1%.
In acelasi timp, productia fabricilor americane a incetinit si ea ritmul, la nivelul din iulie 2009.
Citeste si