Bursa de la Moscova creste, dupa ce Crimeea a votat alipirea la Rusia. Mesajul bancii centrale
Bursa de la Moscova a deschis luni in urcare, recuperand o mica parte din declinul puternic din ultimele doua saptamani, in pofida posibilitatii unor sanctiuni diplomatice si economice impotriva Rusiei, dupa referendumul de duminica din Peninsula Crimeea, potrivit Financial Times.
Indicele RTS denominat in dolari al bursei de la Moscova afiseaza un castig de 1,4% luni dimineata, in timp ce indicele MICEX, denominat in ruble, a urcat cu 1,3%. Ambii indici au deschis in urcare cu peste 2%, dar s-au retras ulterior.
Bursele vest-europene au deschis in urcare, cu evolutii pozitive pe toate cele trei mari piete, Londra, Frankfurt si Paris.
Indicele MICEX a pierdut peste 16% in ultimele trei saptamani, pe fondul escaladarii tensiunilor din Ucraina. Rubla a scazut luni dimineata cu 0,3%, la un curs de 36,65 unitati pe dolar, aproape de minimul istoric.
Statele Unite si Uniunea Europeana ar putea anunta luni o serie de sanctiuni impotriva Rusiei, menite sa descurajeze interventia in Ucraina.
Surse de la Moscova au afirmat pentru Financial Times ca banca centrala a Rusiei le-a transmis bancilor comerciale ca este pregatita sa reactiveze facilitatile de lichiditate de urgenta utilizate in timpul crizei financiare mondiale din 2008.
Presedintele Comisiei Electorale din Crimeea, Mikhail Malysev, a decarat luni ca rezultatul final al scrutinului de duminica arata ca 96,7% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne au votat in favoarea aderarii la Federatia Rusa. Prezenta a fost de 83,1% dintre cei 1,53 milioane de alegatori eligibili, iar Comisia nu a primit vreo reclamatie privind modul in care s-a desfasurat referendumul, a precizat oficialul.
Peninsula Crimeea a facut parte din Rusia pana in 1954, cand a fost cedata Ucrainei de catre liderul sovietiv Nikita Hrusciov.
Intre timp, tensiunile de la granita ruso-ucraineana continua sa se intensifice, existand posibilitatea revarsarii situatiei din Crimeea in alte regiuni din estul Ucrainei. Rusia a desfasurat forte militare pentru exercitii la granita cu Ucraina, iar guvernul de la Kiev a mobilizat soldati si echipamente la frontiera.
Presedintele american Barack Obama i-a spus liderului rus Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, ca Washingtonul si comunitatea internationala nu vor recunoaste rezultatul referendumului din Crimeea. Obama a afirmat ca nu se va putea ajunge la o solutie diplomatica atat timp cat forte militare ruse isi continua incursiunea pe teritoriul Ucrainei. Uniunea Europeana a calificat referendumul drept "ilegal si nelegitim".
Bancile si companiile din Rusia se pregatesc intens pentru o eventuala criza financiara declansata de sanctiuni economice impotriva Rusiei. Pentru moment, situatia financiara a sectorului bancar rus este solida, sprijinita si de repatrierea a miliarde de dolari din bancile din Vest, ca masura preventiva in eventualitatea inghetarii activelor.
O sursa bancara a declarat pentru FT ca bancile si companiile din Rusia au retras in ultimele saptamani pana la 50 miliarde de dolari din bancile occidentale. Unele banci occidentale au inceput sa-si reduca expunerea pe Rusia, iar negocierile pentru unele linii de finantare au fost inghetate. Banca britanica Barclays s-a retras vineri din negocierile pentru cofinantarea unui proiect al Essan Energy impreuna cu banca rusa de stat VTB.