Bonn devine al saselea oras care si-a depus candidatura pentru a gazdui Agentia Medicamentului. Si Romania vrea institutia europeana, dar nu a facut o cerere in acest sens
Bonn, Germania
Guvernul german a depus miercuri oficial candidatura orasului Bonn pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM), dupa ce Lille, Helsinki, Copenhaga, Amsterdam si Barcelona s-au inscris, de asemenea, in cursa, relateaza AFP, preluata de News.ro.
Romania intentioneaza, la randul sau, sa isi depuna candidatura pentru AEM. Data-limita pentru inscriere este 31 iulie.
AEM, aflata in prezent la Londra, va trebui sa isi mute sediul, dupa ce britanicii vor iesi din UE, in 2019, iar numeroase state-membre vor sa o gazduiasca.
Ministerul german al Sanatatii a prezentat un dosar de candidatura cu tema “Cat mai aproape de Europa” pentru orasul Bonn, fosta capitala a Germaniei de Vest si gazda a numeroase organizatii internationale, dintre care unele servicii ale ONU.
"Daca AEM se muta in Germania, va putea beneficia de o concentrare de experti si de parteneriat nationale puternice (in Germania – n.r.) la indemana. Superioritatea stiintifica si economica a mediului de la Bonn face din acest (oras – n.r.) un de prim-plan pentru Agentia Europeana a Medicamentului”, a pledat ministrul german al Sanatatii Hermann Groehe, intr-un comunicat.
Comisia Europeana va fi insarcinata sa evalueze candidaturile tinand cont de diverse criterii, de la accesibilitate si infrastructura pana la perspectivele de angajare pentru partenerii de viata ai angajatilor sau de studii pentru copiii lor.
Apoi, Consiliul de Afaceri Generale va lua o decizie in luna noiembrie privind noul sediu al agentiei.
Premierul Mihai Tudose a cerut la inceputul lunii Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale sa continue in mod sustinut pregatirea dosarului de candidatura a Romaniei pentru relocarea, la Bucuresti, a Agentiei Europene pentru Medicamente, in vederea finalizarii acestui dosar astfel incat sa fie depus pana la termenul agreat la nivel european, 31 iulie 2017.
Agentia Europeana a Medicamentului, care are 900 de angajati si supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in UE, o piata cu peste 500 de milioane de consumatori, aduce beneficii economice importante pentru orasul-gazda. Astfel, angajatii sunt platiti de UE, iar orasul unde se afla sediul incaseaza venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. In plus, organizatorii de conferinte, dar si hotelurile pot avea de castigat.
Mai multe despre:
#Brexit#Agentia Europeana a Medicamentului
Pe acelasi subiect: