Bloomberg: Pietele emergente traverseaza cea mai dificila perioada din ultimii 5 ani
Bursa din New York. Sursa: Mediafax Foto
Pietele emergente traverseaza o perioada dificila. Investitorii sunt ingrijorati privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni ale Fed, incetinirea cresterii economice a Chinei si deprecierea abrupta din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turceasca, noteaza Bloomberg.
Investitorii ies de pe active emergente in cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politica si financiara din statele cu economii emergente, noteaza Bloomberg.
Cererea creste pentru active cu un grad scazut de risc, randamentul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani coborand la 2,75%, minimul ultimelor opt saptamani, in timp ce yenul japonez s-a apreciat, potrivit unei analize Financial Times. Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane in raport cu mai multe valute de referinta, este in urcare, iar aurul a atins peste noapte cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si se tranzactioneaza vineri la aproape 1.260 dolari pe uncie.
Contractele futures pe indicele Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York afiseaza o depreciere usoara, dupa ce actiunile au scazut joi cu 0,9%, in timp ce indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a coborat puternic vineri, cu aproape 2%.
Pietele europene sunt, de asemenea, in scadere, indicele FTSE Eurofirst 300 inregistrand un declin de 0,5%.
Banca centrala a Turciei a efectuat joi prima interventie directa pe piata valutara din ultimii 2 ani, dupa ce lira a cazut la un minim record in contextul escaladarii crizei politice. Lira turceasca si-a continuat vineri declinul, coborand cu inca 0,8%.
Pesoul argentinian a inregistrat joi cea mai abrupta scadere din 2002, de 12%, dupa ce banca centrala a redus interventiile pentru sprijinirea monedei, avand in vedere ca rezrevele de valuta au scazut la minimul ultimilor sapte ani.
Probabil principalul motiv de ingrijorare pentru investitori este situatia economiei chineze si temerile privind sectorul bacnar "gri" al Chinei, noteaza FT.
Totodata, Rezerva Federala a SUA a redus, incepand din ianuarie, programul de achizitii de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna. Analistii bancii Morgan Stanley recomanda investitorilor sa vanda monede emergente, vizand inclusiv rubla ruseasca. Realul brazilian a coborat la minimul ultimelor cinci luni fata de dolar si inregistreaza o depreciere de 27% in ultimii doi ani.
Mai multe despre:
#piete emergente#criza financiara
Pe acelasi subiect: