Bilderberg, grupul care conduce lumea din umbra si ia decizii cruciale, s-a reunit pana duminica intr-un hotel din Alpii austrieci. Ce teme sunt "aruncate" pe masa in 2015
Bilderberg, grupul care reuneste in fiecare an cu usile inchise o parte a elitei mondiale politice si de afaceri, se reuneste de joi pana duminica, in Tirol, Alpii austrieci, relateaza AFP.
Cei 140 de participanti din 22 de tari sunt asteptati la un hotel de lux, izolat intr-o zona montana in apropiere de Telfs, unde vor fi protejati de un dispozitiv de maxima securitate, nu mai putin de 2.100 de politisti austrieci si 300 germani, acestia din urma mobilizati dincolo de frontiera comuna.
Austria a blocat pana duminica soseaua de 25 km pana la hotel si chiar a interzis orice survol pe o raza de 50 km.
Printre invitati figureaza premierul belgian Charles Michel, ministrul de finante olandez Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrupului, presedintele austriac Heinz Fischer, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul german al apararii, Ursula Von der Leyen, dar si CEO ai Google (Eric Schmidt), Airbus (Thomas Enders), Fiat Chrysler (John Elkann) si Ryanair (Michel O'Leary). Nu vor lipsi nici "fosti" precum ex-presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Henry Kissinger, legenda a diplomatiei americane, fostul sef al CIA David Petraeus sau Robert Zoellick, care a condus Banca Mondiala.
Securitatea, terorismul, tehnologia informatiei si marile dosare geopolitice din prezent sunt marile teme ale discutiilor de anul acesta.
Pe agenda anuntata de site-ul bilderbergmeetings.org, sigura sursa oficiala prin care comunica grupul, sunt mentionate situatiile din Grecia, Iran, Rusia, Orientul Mijlociu, Marea Britanie, SUA, precum si NATO si "strategia europeana".
Intre 2.000 si 3.000 de manifestanti anti-Bilderberg au anuntat ca se vor reuni sambata la Telfs.
Cine este Bildberg
Grupul Bilderberg a fost creat in 1954, cu obiectivul declarat de "a favoriza dialogul intre Europa si America de Nord".
Este prezidat acum de francezul Henri de Castries, CEO al grupului de asigurari AXA.
Discutiile au loc cu usile inchise si nu vor face obiectul niciunei declaratii politice, o regula ce alimenteaza de mult timp teoriile conspirationiste legate de presupusul sau rol de directorat mondial ocult, in care se iau decizii cruciale fara control sau legitimitate democratica. Alti critici denunta o orientare ultra-liberala a grupului.
"Caracterul privat al conferintei le permite participantilor sa nu fie legati de conventiile functiilor lor, nici de pozitii asupra carora ar exista intelegeri anterioare", se afirma pe site-ul mentionat.