BCE: Stresul financiar din zona euro a scazut la nivelul anterior crizei declansate in 2007
Banca Centrala Europeana. Sursa foto: Mediafax
Stresul financiar din zona euro a scazut aproape de nivelul anterior crizei financiare declansate in 2007, dar conditiile raman fragile si procesul de ajustare bugetara din regiune este incomplet, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE) privind riscurile din sectorul financiar.
"Stabilitatea financiara din zona euro s-a imbunatatit comparativ cu nivelul existent la publicarea raportului bianual precedent. Nivelul riscurilor sistemice este foarte scazut in prezent", a declarat miercuri, la Frankfurt, vicepresedintele BCE Vitor Constancio, relateaza CNBC.
El a avertizat insa ca riscurile la adresa stabilitatii financiare se mentin, chiar daca fluctuatiile pietei din ultimii trei ani sunt de domeniul trecutului.
Printre factorii de risc urmariti de BCE se afla revenirea tensiunilor pe piata datoriilor suverane, turbulente pe piata financiara mondiala, insotite de o stabilire incorecta a preturilor activelor si un nivel scazut al lichiditatilor, precum si dificultati de finantare a bancilor.
"Exista inca riscuri si vulnerabilitati, in pofida faptului ca tarile cu probleme financiare au aplicat ajustari uriase, in special in privinta conturilor externe", a spus Constancio.
BCE publica rapoarte referitoare la stabilitatea financiara din 2004, pentru a semnala posibilele surse ale unor viitoare crize. Raportul este realizat pe un esantion de peste 90 de banci.
Banca centrala a redus pe 7 noiembrie dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la un minim record de 0,25%, si a mentinut dobanda overnight pentru depozitele bancilor la nivelul zero.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ulterior ca mentinerea dobanzilor la un nivel scazut o lunga perioada de timp implica riscuri care au fost cantarite cu atentie inainte ca dobanda de politica monetara sa fie redusa la un minim record de 0,25%.
"Sunt desigur constient ca reducerea dobanzii cheie a provocat unele ingrijorari. O perioada indelungata de dobanzi scazute creeaza conditiile pentru riscuri legate de stabilitatea financiara", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut la Berlin saptamana trecuta.
Draghi a mai spus ca riscurile generate de nivelul scazut al dobanzilor nu s-au materializat pana in prezent in zona euro.
Surse apropiate situatiei au declarat ca oficialii BCE iau in calcul reducerea dobanzii pentru depozite la -0,1%, daca vor fi necesare noi masuri de stimulare a economiei zonei euro, pentru evitarea producerii deflatiei.
Pe acelasi subiect: