Barnier: Marea Britanie se poate răzgândi în perioada de tranziţie și să rămână pe piaţa unică şi în uniunea vamală
Brexit
Theresa May are termen până la 31 decembrie 2020, dacă vrea să facă schimbări în ceea ce privește condițiile în care Marea Britanie părăsește UE.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că Marea Britanie poate reveni, până la sfârşitul perioadei de tranziţie, asupra poziţiei de a ieşi din piaţa unică şi uniunea vamală, transmite Press Association, preluată de Agerpres.
Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May până la 31 decembrie 2020 pentru a se răzgândi în privinţa ieşirii din piaţa unică şi uniunea vamală, afirmând: "Atât timp cât nu au ieşit (din UE), în timpul perioadei de tranziţie, orice este încă posibil".
Theresa May s-a folosit de un discurs din luna martie pentru a-şi reitera 'liniile roşii' legate de Brexit, şi anume ieşirea ţării din piaţa unică şi uniunea vamală, precum şi de sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE.
Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranziţie de 21 de luni se va sfârşi la 31 decembrie 2020, dată ce coincide cu încheierea cadrului bugetar multianual al UE 2014-2020.
“Dacă britanicii doresc să-şi modifice liniile roşii, le vom modifica pe ale noastre în consecinţă”, a afirmat Barnier joi, în faţa presei. “Nu aud acest lucru acum, dar orice este posibil, nu există dogmatism”, a continuat el.
“Ceea ce creează problema în Irlanda este decizia Marii Britanii de a ieşi din UE, dar şi de a ieşi din ceea ce nu este obligatoriu să iasă, şi anume piaţa unică şi uniunea vamală”, a mai arătat Barnier.
Irlanda de Nord stă pe un butori cu pulbere, în codițiile în care Brexitul ar putea însemna și trasarea unei froniere “dure” între Dulin și Belfast, care ar putea reaprinde conflictul sângeros dintre naționaliștii irlandezi catolici și protestanții unioniști, încheiat în urmă cu 20 de ani.
După Brexit, frontiera de 500 de km dintre Irlanda şi Irlanda de Nord va fi singura graniță terestră pe care Marea Britanie o va avea UE. Cum va funcționa această frontieră este un subiect sensibil, datorită istoriei regiunii. Atât Bruxelles-ul, cât și Londra au declarat de-a lungul timpului că o soluție va fi găsită în timpul negocierilor și nu va exista din nou o graniță și puncte de control între cele două Irlande. Însă, până în prezent, nu a fost făcută nicio propunere concretă.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Republica Irlanda au aderat împreună la UE, în 1973, într-o perioada în care violenţele şi atacurile teroriste puseseră stăpânire pe Belfast. Controalele de la graniţa dintre cele două ţări au fost eliminate în anii ’90, când cele două state au devenit parte a pieţei unice europene, iar Acordul din Vinerea Mare din 1998 a dus la încetarea ostilităţilor dintre republicanii catolici care luptau pentru unificarea Irlandei şi protestanţii unionişti loiali Regatului Unit.
Pe acelasi subiect: