Bancile din Franta si Germania vor rostogoli datoriile Greciei. Care sunt conditiile
Bancile din Franta si Germania au acceptat sa participe la bailout-ul Greciei prin rostogolirea obligatiunilor, insa negocierile continua, institutiile de credit sperand sa obtina conditii mai bune, scriu agentiile internationale.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat luni ca guvernul a ajuns la o intelegere cu bancile franceze pentru rostogolirea datoriilor Greciei, scrie Bloomberg. Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca s-a ajuns la un consens pentru rostogolirea datoriilor Greciei in obligatiuni noi, cu maturitatea la 30 de ani, Sarkozy a raspuns afirmativ si a adaugat ca spera ca si alte tari europene sa urmeze exemplul Frantei.
Grecia, la pamant. Unde au dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici
Oficialul a adaugat ca guvernul francez este dispus sa discute cu alte state din UE conditiile intelegerii cu bancile, care ar putea fi modificata.
Bancile vor stimulente din parte guvernului
Totodata, asociatia bancilor private din Germania, BdB, a anuntat luni ca negocierile dintre institutiile de credit locale si guvernul german pentru participarea investitorilor privati la bailout-ul Greciei evolueaza in mod constructiv, potrivit Reuters. Directorul general al BdB a declarat ca bancile au acceptat sa participe la initiativa europeana, insa spera in continuare ca vor obtine stimulente din partea guvernului.
Insa, surse oficiale germane spun ca astfel de garantii sunt practic imposibile, pentru ca tocmai participarea investitorilor privati la rostogolirea datoriilor ar trebuie sa insemne reducerea poverii suportate de guvern.
Oficialii europeni vor lua o decizie cu privire la urmatoarea transa pe 3 iulie. Grecia are nevoie de acesti bani inainte de jumatatea lunii iulie pentru a nu intra in default.
Parlamentul elen dezbate in aceste zile legislatia propusa de premierul George Papandreou si avizata de expertii institutiilor financiare internationale.
Liderii europeni au dorit ca cel de-al doilea pachet de bailout destinat Greciei sa fie sustinut si prin participarea creditorilor privati ai statului elen. Metoda de contributie aleasa a fost rostogolirea voluntara a datoriilor, deoarece o forma obligatorie de participare ar fi determinat agentiile de rating sa declare Grecia in default, declansand o noua criza financiara mondiala. UE a stabilit ca fiecare guvern in parte este responsabil, alaturi de bancile centrale din zona euro, de convingerea bancilor autohtone sa rostogoleasca datoriile Greciei, pentru ca o eventuala coordonare a procesului de la Bruxelles ar fi putut fi interpretata drept o incercare de a forta mana investitorilor privati.
Citeste si
Top 5 tari in care sa nu investesti
De ce orasenii iau decizii mai proaste decat provincialii. Explicatia sta in amigdale