Banca Mondiala: Epidemia de Ebola, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, ar putea costa Africa 32 mld. dolari. Europa si America, in alerta
Ebola. Foto: AFP/Mediafax
Costul economic al epidemiei de Ebola pentru Africa de Vest ar putea depasi 32 de miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2015, daca epidemia se extinde dincolo de cele trei tari afectate cel mai grav, a afirmat miercuri Banca Mondiala, citata de AFP, scrie Mediafax.
"Daca epidemia va afecta un numar important de persoane din tarile vecine, dintre care unele au economii mult mai importante, impactul regional financiar pe doi ani ar putea fi de 32,6 miliade de dolari pana la sfarsitul lui 2015", se arata intr-un raport al institutiei.
Pentru moment, febra hemoragica s-a soldat cu aproape 3.500 de morti in Africa de Vest, in special in tarile care reprezinta focarul epidemiei (Liberia, Guineea, Sierra Leone).
Impactul economic este deja "profund" in aceste trei tari, dar ar putea deveni "catastrofal", daca Ebola nu este tinuta sub control, subliniaza Banca Mondiala.
Repercusiunile ar putea fi totusi limitate daca actiunea "imediata" a comunitatii internationale ar reusi sa franeze epidemia si sa atenueze "factorul teama" care determina tarile vecine sa isi inchida frontierele sau sa suspende schimburile comerciale, agravand impactul economic al virusului, subliniaza raportul.
Potrivit Bancii Mondiale, eficacitatea luptei impotriva epidemiei in Senegal si Nigeria demonstreaza ca un astfel de obiectiv poate fi atins daca sistemul de sanatate are deja cateva "capacitati" si daca raspunsul politic este "determinat".
"Comunitatea internationala trebuie sa gaseasca mijloacele de a ocoli obstacolele logistice si de a transporta mai multi medici si personal medical, mai multe paturi de spital si asistenta sanitara si ajutor de dezvoltare pentru a opri Ebola", a declarat presedintele BM, Jim Yong Kim, citat in comunicat.
Banca Mondiala si Fondul Monetar International au crescut recent ajutorul oferit tarilor afectate de Ebola.
Pe termen mai lung, este necesar un efort deosebit pentru a "restabili" increderea pentru ca investitorii locali si internationali sa revina in tarile afectate de Ebola.
Epidemia de Ebola s-a soldat cu aproape 3.900 de morti in Africa de Vest, anunta OMS
Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.865 de morti in Africa de Vest din 8.033 de cazuri inregistrate in cinci tari (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal) si SUA, potrivit unui nou bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) realizat la 5 octombrie.
Aproape jumatate dintre persoanele infectate cu virusul Ebola au decedat, potrivit OMS. Aceste date nu iau insa in calcul decesul unui liberian in Statele Unite si cazul unei infirmiere spaniole infectate cu Ebola.
Cele trei tari cel mai grav afectate: Liberia, Guineea si Sierra Leone. Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, a izbucnit in Guineea, la sfarsitul lui decembrie 2013.
In prezent, cea mai afectata tara este Liberia, unde din cauza epidemiei de Ebola au murit 2.210 de persoane din 3.924 de cazuri. De asemenea, 879 de persoane au murit in Sierra Leone, din 2.789 de cazuri de infectare cu virusul Ebola, iar alte 768 au murit in Guineea, din 1.298 de cazuri.
Epidemia de Ebola a aparut si intr-o regiune izolata din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), distincta de cea din Africa de Vest. In aceasta regiune, 43 dintre cele 70 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data aparitiei virusului, potrivit unui bilant al OMS din 5 octombrie.
In Senegal, singura persoana infectata, un student originar din Guineea, s-a vindecat intre timp, potrivit unui anunt din 10 septembrie al autoritatilor locale.
In Statele Unite, pacientul liberian bolnav de Ebola, care era internat in orasul Dallas (statul Texas), a murit miercuri. Personalul din domeniul sanatatii este in special afectat, cu 232 de morti din 401 de persoane infectate.
Boala, numita si febra hemoragica Ebola, are o rata de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infectia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubatie este intre doua si 21 de zile.
Pe acelasi subiect: