Banca Elvetiei ar putea lua decizia deprecierii francului, dupa ce moneda elvetiana a crescut masiv in raport cu euro, destabilizand economia tarii
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) monitorizeaza evolutia francului elvetian fata de alte valute si este multumita de impactul dobanzilor negative, a afirmat luni Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului SNB, intr-un interviu acordat presei elvetiene, transmite Reuters, preluata de Agerpres. El a precizat, totodata, ca banca este pregatita si pentru a deprecia moneda nationala, care in prezent este supraevaluata.
In dorinta de a face depozitele in franci mai putin atractive, SNB a decis in luna ianuarie sa reduca dobanda la depozite la minus 0,75%.
“Francul elvetian este supraevaluat. Toate schemele noastre indica aceasta evolutie. Dar nu analizam doar evolutia cursului de schimb al francului fata de euro, ci si fata de alte valute”, a afirmat Fritz Zurbruegg, adaugand ca se asteapta la o depreciere a monedei elvetiene fata de euro.
Zurbruegg a afirmat ca Banca Elvetiei si-ar putea extinde bilantul, un semnal ca institutia este pregatita sa intervina pe piata valutara pentru a deprecia francul.
La inceputul acestui an, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. In primul trimestru al acestui an, francul elvetian s-a apreciat cu 15% in raport cu moneda euro si cu 2% in raport cu dolarul si yenul japonez.
Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a afirmat recent ca, desi nu a existat o alternativa viabila la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elvetiei va creste moderat in lunile urmatoare.
“SNB va ramane activa pe piata valutara, daca va fi necesar, pentru a influenta conditiile monetare”, se arata in comunicatul Bancii Elvetiei.
Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de crestere a economiei, dependenta de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia, pe fondul asteptarilor ca aprecierea francului va afecta veniturile din export.
Pretul platit pentru o moneda puternica. Elvetia ar putea intra in prima recesiune de dupa criza din 2008, din cauza aprecierii francului
Elvetia plateste pretul in urma deciziei de a lasa moneda natioala sa se aprecieze masiv. La trei luni dupa ridicarea plafonului minim de 1,2 franci/euro, tara se confrunta cu cea mai mare scadere economica din perioada 2008-2009, pe fondul prabusirii exporturilor, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg.
PIB-ul Elvetiei s-a contractat cu 0,1% in primele trei luni ale anului si va scadea cu inca 0,2% in acest trimestru, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, la care au participat 12 economisti. Aceste lucru ar insemna ca tara intra in prima recesiune din ultimii mai mult de cinci ani.
Problemele economice ale Elvetiei au fost cauzate de intarirea monedei nationale cu 17% fata de euro, incepand cu 15 ianuarie, data la care Banca centrala a Elvetiei a decis sa elimine prafonul care mentinea paritatea dintre cele doua monede la 1,2 franci pentru un euro. Decizia a lovit cel mai puternic exporturile.
“Nu ne asteptam la ceva teribil, dar o recesiune usoara este de asteptat avand in vedere socul pe care l-a resimtit sectorul exporturilor si tinand cont de faptul ca banca centrala intentioneaza sa lasa aprecierea sa continue”, a explicat Julien Manceaux, senior economist la ING, in Bruxelles.
Sondajul a fost realizat in perioada 10-16 aprilie, iar datele despre ecolutia PIB-ului in primul trimestru vor fi publicate pe 29 mai.
Banca centrala a Elvetiei a decis, la jumatatea lunii ianuarie, sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.
Banca centrala a Elvetiei a explicat decizia prin faptul ca mentinerea acestuia ar fi implicat costuri mult prea mari, ridicandu-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai in luna ianuarie.
"Sume de ordinul miliardelor erau cheltuite in fiecare zi de catre banca centrala si sfarsitul acestei situatii nu se intrezarea", a afirmat Fritz Zurbruegg.
Oficialii bancii centrale a Elvetiei au luat in considerare mai multe optiuni, printre care si impunerea unui plafon minim si fata de dolar, nu doar fata de euro, insa au decis ca intoarcerea la flotarea libera a cursului de schimb reprezinta cea mai buna solutie, potrivit lui Zurbruegg.
Mai multe despre:
#franc elvetian#Banca Elvetiei
Pe acelasi subiect: