"Balena de la Londra" iese cu mainile curate din afacerea JPMorgan. Traderul, personaj-cheie in scandalul care a dus la pierderi de 6 mld.dolari, in urma unor pariuri pe piata derivatelor
Bruno Iksil, fostul trader cunoscut drept "balena de la Londra", nu va fi pus sub acuzare de justitia din SUA in legatura cu pierderea de peste 6 miliarde de dolari inregistrata anul trecut de JPMorgan Chase in urma unor pariuri pe piata derivatelor de credit.
Iksil, de nationalitate franceza, a lucrat la departamentul de investitii de la Londra al JPMorgan si este responsabil pentru o mare parte din tranzactiile care au provocat pagube uriase pentru banca, afectand reputatia institutiei si fortand demisia unui director din conducerea executiva, scrie Mediafax.
Investigatia declansata in primavara anului trecut de Departamentul Justitiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea culpabilitatii traderilor in astfel de situatii. Cu alte cuvinte, magistratii incearca sa stabileasca daca traderii responsabili pentru astfel de pariuri paguboase au evaluat gresit, cu buna stiinta, riscurile asociate tranzactiilor, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, citate de Wall Street Journal (WSJ).
Comisia valorilor mobiliare din Statele Unite (SEC) a inceput in paralel propria investigatie.
Ambele investigatii sunt in derulare, iar Bruno Iksil a iesit din atentia anchetatorilor si nu va fi pus sub acuzare in lipsa unor dovezi noi, au declarat pentru WSJ surse apropiate situatiei.
Motivele pentru care Iksil nu mai este vizat de ancheta nu sunt cunoscute. Fostul trader a cooperat cu autoritatile, dar si cu investigatia interna derulata de JPMorgan.
Concluziile unor anchete derulate de banca si de o comisie din Senatul SUA arata ca Bruno Iksil a jucat intr-adevar un rol cheie in pagubirea bancii cu 6,2 miliarde de dolari, dar acesta a incercat sa "alerteze" superiorii cu privire la riscurile uriase asumate.
Iksil a fi calificat tranzactiile drept "monstruoase" si "infricosatoare" in diverse conversatii telefonice sau prin email purtate cu colegii si sefii sai.
Contactati de WSJ, reprezentantii partilor implicate au refuzat sa comenteze informatiile. Anchetatorii ar putea ajunge la o concluzie in toamna, potrivit surselor citate.
JPMorgan a anuntat recent ca anticipeaza pierderi de 6,8 miliarde de dolari legate de diferitele procese penale si civile in care este implicata. De la inceputul anului 2011, banca a pierdut aproape 8 miliarde de dolari in justitie, in principal ca urmare a intelegerilor negociate pentru a stinge diverse acuzatii, de la nereguli legate de piata creditelor ipotecare la manipularea pretului energiei.
Pe acelasi subiect: