"Avem un acord!" Negocierile intre liderii Zonei Euro privind asistenta financiara pentru Grecia au ajuns la un rezultat
Oficialii europeni au confirmat luni, in jurul orei 10, ca liderii Zonei Euro au ajuns la un acord in privinta Greciei, dupa mai bine de jumatate de zi de discutii.
In dimineata de duminica spre luni, un acord "in patru", convenit de Alexis Tsipras cu cancelarul Germaniei, presedintele Frantei si pesedintele Consiliului European, a fost prezentat celorlalti lideri. S-a discutat inclusiv despre iesirea temporara a Greciei din Zona Euro, in lipsa unui acord. Dar, cel putin deocamdata, pare sa se fi renuntat la varianta unui Grexit sau Time-Out, cum i se mai spune. Inainte de ora 10, premierul Belgiei, Charles Michel, a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la o intelegere in privinta Greciei. La randul sau, purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a postat pe contul sau de Twitter: 'Se pare ca avem un acord'. Ulterior, si Donalt Tusk a confirmat ca „EuroSummit-ul a ajuns la un acord unanim”.
Pe StirileProTV.ro gasiti toate informatiile despre criza din Grecia, actualizate in timp real
Declaratiile liderilor europeni:
Donald Tusk: "Am ajuns la acest acord. Se poate spune ca avem un "greekment". Sunt conditii care trebuie indeplinite si aprobate de parlamentele nationale, inainte de inceperea negocierilor. Acest acord ii permite Greciei sa revina pe calea europeana. Grecia trebuie sa-si recastige increderea partenerilor din zona euro. Zona Euro va lucra cu institutiile pentru discuta inainte in negocieri. Ministrii de finante vor discuta de urgenta cum sa ajute Grecia si cum sa finanteze Grecia."
Jean-Claude Juncker: "Suntem satisfacuti de rezultatul la care am ajuns. Comisia a insistat mereu sub problemele care sunt in Grecia si ce trebuie sa faca Grecia, sa faca reforme. Grecii sa nu uite ca trebuie sa obtina o crestere economica."
Presedintele Eurogrup: "Inainte de a petrecere 17 ore in acest summit, am petrecut alte 14 ore in summitul zonei euro. Vrem reforme fiscale. Am putut sa ne punem de acord in privinta acestor probleme, pentru ca Grecia sa revina pe calea ei. Am pregatit rapoarte cu chestiunile discutate la summit. Vom gasi in acord ca unele probleme au fost scoase inainte, astfel incat Parlamentul grec sa se pronunte in privinta lor. Sunt acorduri concrete, unde problemele grecilor trebuie intarite: piata muncii, pensiile si alte probleme. Trebuie sa ne concentram asupra datoriei, sa stabilim un fond unde vor fi adunate aceste 'assets'-uri. Banii vor fi folositi pentru reducerea datoriei si recapitalizarea bancilor. Fondul va fi folosit pentru plata acestor rate de recapitalizare. 25 miliarde de euro vor fi folositi pentru recapitalizare.
Trebuie sa lucram atat la sustenabilitatea reformei, cat si la recastigarea locului de catre Grecia in zona euro. Procesul este acum de partea Greciei, iar ei trebuie sa voteze in privinta acestor prime lucruri pe care le-am stabilit. Dupa ce se va vota, vom avea o intalnire a ministrilor din zona euro. Parlamentale nationale sunt suverane, vor stabili singure cand vor vota. Vom avea o decizie oficiala a statelor din zona euro si a presedintelui ESM, lucru care va permite inceperea negocierilor oficiale. Dupa acest lucru, trebuie sa avem in vedere sustenabilitatea datoriei, dar acest lucru va dura cateva saptamani."
Liderii celor 19 tari din zona euro au discutat la primele ore ale zilei de luni, 13 iulie, incercand sa ajunga la un acord pentru incheierea unei noi intelegeri de tip bailout pentru Grecia. Discutiile de duminica s-au intins pana dupa miezul noptii, marcand astfel implinirea a 3 zile de discutii diplomatice dure pentru mentinerea Greciei in Zona Euro.
Un document "scapat" jurnalistilor de catre oficialii europeni din finante arata ca Grecia are nevoie de 96 de miliarde de euro pentru urmatorii 3 ani. Documentul spune ca Grecia trebuie sa faca schimbari mari in sistemul sau de pensii, in domeniul energiei, al muncii si al pietelor de desfacere a produselor, in timp ce va pune la punct un program de privatizare.
Discutiile din weekend au fost organizate dupa ce Parlamentul grec a votat sustinerea unor noi reforme economice - un pas important in obtinerea unui nou acord de imprumut (bailout).
Exista insa cateva obstacole de trecut. Guvernul grec "s-a fofilat" de atatea ori pana acum, in ultimele saptamani, incat oficialii europeni spun ca nu mai au incredere si cer dovezi clare ca Grecia se va tine de promisiuni. Apoi, mai exista problema datoriei: vor fi oare de acord creditorii Greciei sa o lase "mai moale" cu conditiile impuse guvernului de la Atena?
In acest timp, Grecia, care a ramas practic fara bani cash, este disperata dupa obtinerea unui nou imprumut. Bancile sale sunt deja inchise de 2 saptamani. In plus, Grecia mai are si alte datorii de achitat, ale caror termene se apropie repede. Urmatoarea mare datorie este catre Banca Centrala Europeana, pe 20 iulie 2015.