Austria ar putea avea un deficit de 10% și o datorie de 80% din PIB, anul acesta. Cancelarul Kurz denunță “practicile fiscale incorecte ale marilor companii''
Viena, Austria
Deficitul bugetar al Austriei ar putea ajunge anul acesta la 10% din PIB, iar datoria sa la 80% din PIB, a declarat luni ministrul de Finanţe Gernot Bluemel, adăugând că este prea devreme pentru cifre concrete.
Pactul european de stabilitate şi creştere cere ca deficitul public să fie de maximum 3% din PIB, iar datoria publică să nu depăşească 60% din PIB. Cu toate acestea, oficialii europeni au semnalat deja că regulile vor fi suspendate, pe măsură ce guvernele se străduiesc să limiteze consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus şi să evite insolvenţele şi concedierile în masă.
Guvernul este deja pregătit să majoreze, dacă va fi necesar, pachetul de măsuri în valoare de 38 miliarde euro (41 miliarde de dolari) pentru susţinerea economiei şi păstrarea locurilor de muncă în contextul pandemiei de coronavirus, a afirmat Bluemel, într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), scrie Agerpres.
"Dacă va fi nevoie de mai mult, va fi mai mult", a dat asigurări oficialul austriac.
Acesta a adăugat că, în schimbul sprijinului financiar pentru Austrian Airlines (AUA), o filială a grupului german Lufthansa, Guvernul de la Viena va solicita garanţii privind menţinerea aeroportului din Viena ca hub de transfer.
Întrebat dacă preluarea unei participaţii la Lufthansa ar fi o opţiune, Bluemel a răspuns: "Nu exclud asta şi nici alte opţiuni în acest moment".
Luna aceasta, Austrian Airlines a anunţat că este în negocieri cu Guvernul privind un ajutor de stat pentru a salva locurile de muncă şi a păstra Viena ca hub de transfer pentru zborurile pe distanţe lungi. Discuţiile sunt în stadiu preliminar şi ar putea dura câteva săptămâni, a precizat compania aeriană austriacă.
Cât de mulţi dintre cei 7.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă va depinde de ajutorul de la stat şi de rapiditatea cu care industria aeriană va reuşi să repornească, a declarat un purtător de cuvânt al AUA.
Cancelarul austriac pledează pentru taxe fiscale corecte la nivel naţional şi european
Pe de alră parte, cancelarul austriac Sebastian Kurz a salutat luni, într-un mesaj public, lucrătorii din sectoarele esenţiale în contextul COVID-19 şi a subliniat că firmele multinaţionale ar trebui să achite o parte echitabilă din taxe.
''La nivel naţional şi european, noi vom lupta contra tuturor formelor de evaziune fiscală şi practicilor fiscale incorecte ale marilor companii'', a spus Kurz într-un discurs rostit cu ocazia marcării a 75 de ani de la fondarea celei de-a doua Republici Austriece, la 27 aprilie 1945.
Austria, una dintre cele mai prospere ţări din Europa, a înregistrat o rată de creştere de 1,6% în 2019, peste media Uniunii Europene. Ţara a înregistrat un excedent bugetar de aproximativ 0,7% din PIB.
Ministrul de finanţe austriac Gernot Blümel a prognozat că ţara va avea un deficit de cel puţin 10% din PIB în acest an. La jumătatea lunii martie, Austria a anunţat alocarea sumei de 4 miliarde de euro pentru a evita insolvabilitatea companiilor, a favoriza păstrarea salariaţilor pe piaţa forţei de muncă active şi a sprijini angajaţii independenţi în contextul epidemiei de COVID-19.
Pe acelasi subiect: