“Aurul negru” și-a pierdut valoarea de odinioară. Stocuri imense de cărbune, în derivă în porturile europene
Carbune
Stocurile de cărbune au început să crească în unele porturi europene în condiţiile în care companiile de utilităţi din Germania şi până în Spania preferă din ce în ce mai mult gazele naturale, o opţiune mai ecologică pentru producţia de energie electrică
Rezervele de cărbune din porturile Rotterdam, Amsterdam şi Vlissingen au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
Unul dintre motive este vremea frumoasă din ultima perioadă. În plus, scăderea preţurilor la gaze naturale a făcut mai atractiv acest combustibil pentru companiile de utilităţi, în timp ce energia fotovoltaică şi cea eoliană continuă să reducă ponderea totală a combustibililor fosili.
Aceste date sunt un nou semnal care arată modul în care modificările de pe piaţa energiei vin în sprijinul statelor care vor să renunţe la cel mai poluant combustibil fosil pentru a reduce emisiile poluante. Pentru o mare parte din deceniul actual a fost mai profitabil să utilizezi cărbune decât gaze naturale în Germania însă această relaţie s-a inversat la începutul anului odată cu supraoferta de gaze naturale.
"După ce piaţa mondială a fost inundată cu gaze naturale, a devenit mai greu pentru cei care utilizează cărbune pentru a produce electricitate să concureze cu cei care utilizează gaze naturale", spune Joe Aldina, analist la S&P Global Platts.
Stocurile de cărbune din cele trei porturi olandeze se situau, în data de 16 septembrie, la 6,5 milioane tone. În acelaşi timp, nivelul apelor Rinului a atins cel mai scăzut nivel de după luna decembrie. Acest fluviu este o rută vitală pentru barjele are transportă cărbune spre termocentralele din Germania.
De asemenea, în Marea Britanie producţia de electricitate a termocentralelor a scăzut sub 1% din producţia totală în al doilea trimestru, acesta fiind cel mai scăzut procent înregistrat după secolul 19.
Potrivit lui Joe Aldina, stocurile de cărbune sunt cu mult peste media ultimilor cinci ani, chiar dacă au scăzut comparativ cu maximele multianuale înregistrate în timpul primăverii. În perioada următoare este aşteptat ca ritmul importurilor de cărbune să continue să încetinească ceea ce va ţine sub control stocurile.
Pe piaţa gazelor naturale, un număr record de cargouri care transportă gaze naturale lichefiate au ajuns în Europa în acest an, iar acest lucru cumulat cu livrările stabile din Rusia şi Norvegia a făcut ca gradul de umplere a facilităţilor de depozitare să fie mai mare decât de obicei. Preţurile de referinţă la gaze naturale au scăzut cu aproape 60% în ultimul an.
Mai multe despre:
#carbune#gaze naturale
Pe acelasi subiect: