Au salvat tara, dar i-au distrus locuitorii. “M-am culcat un om bogat si m-am trezit a doua zi sarac.” Povestea cipriotului care si-a pierdut, peste noapte, economiile de-o viata
„Este foarte, foarte rau”, spune John Demetriou, de 65 de ani, stergandu-si lacrimile de pe obraz. „Am pierdut toti banii.” Asa isi incepe povestea unul dintre miile de ciprioti care au fost grav afectati de planul de salvare a tarii, impus de UE si FMI, scrie Sydney Morning Herald.
John locuieste acum in pitorescul orasel de pescari Liopetri, pe coasta de sud a Ciprului. Timp de 35 de ani, insa, a locuit in Bondi Junction, o suburbie a orasului australian Sydney, unde a castigat bani vanzand bijuterii.
A parasit Ciprul in 1970, in timpul razboiului cu Turcia, pentru a asigura o viata mai buna sotiei si copiilor in Australia. Si-a construit o viata de la zero pe continentul australian, iar in 2007, cand a iesit la pensie, s-a retras in Cipru, unde intentiona sa traiasca din milionul de dolari pe care il economisise intr-o viata de munca.
Intentiona sa-si ajute nepotii sa mearga la facultate si sa ia startul in viata, sa aiba grija de sanatate si sa calatoreasca. Cocheta si cu ideea de a-si cumpara o barca. Dar si-a amanat toate planurile pentru anii urmatori, considerand ca are timp sa le faca pe toate. Saptamana trecuta, insa, a ramas fara nimic. „Vineri seara am mers la culcare un om bogat si m-am trezit un om sarac”, povesteste cu amaraciune in voce John Demetriou.
„Nu sunt bani rusesti, nu sunt bani murdari, sunt banii mei”
A avut toti banii depozitati la Laiki Bank, institutie care a fost restructurata din temelii in urma aplicarii planului de salvare. Economiile mai mici de 100.000 de euro vor fi mutate la Bank of Cyprus, in timp ce tot ce depaseste aceasta suma se va pierde, cel mai probabil, in conditiile in care banca va fi inchisa, iar activele impartite intre creditori.
Povestea este continuata de fiul lui John, George, care s-a intors in Cipru in 1990. „Cu totii am lucrat in piata. Eu obisnuiam sa-mi ajut familia in weekenduri, in timp ce prietenii mei se distrau. Am muncit cinstit pentru a castiga bani cinstiti. Acum din toata aceasta munca trebuie sa platim datoriile altora”, spune George.
El adauga ca o poate lua de la capat, se poate muta din nou in Australia, dar pentru tatal sau este prea tarziu.
John mai are o ultima speranta. S-a pastrat economiile in banca in doilari australieni, si nu in euro, asa ca se gandeste ca ii mai poate salva. Dar usile bancii sunt inchise, as aca nu are pe cine sa inrtebe. „Deocamdata nu pot face decat sa stau pe jar si sa astept sa vad daca ma ard”, mai spune John.
Pe acelasi subiect: