Atacul terorist din Boston. Cum au reactionat pietele financiare si ce mutari vor face jucatorii de profil in perioada urmatoare
Atacul cu bomba de la Boston a dat peste cap toate marile piete financiare din lume, insa nu la un nivel atat ridicat precum se astepta. Parerile specialistilor asupra modului in care vor reactiona jucatorii din piata in perioada imediat urmatoare sunt impartite.
Autoritatile nu au insistat pe foarte multe detalii legate de acest atac, asa ca investitorii s-au concentrat pe alte probleme cu impact direct, cum ar fi cresterea economica extrem de inceata din China si Statele Unite, scrie CNN.
"Este un eveniment socant si tragic, dar nu cred ca va afecta prea tare pietele", spune Kerry Series, director de investitii la 8IP, in Sydney, citat de CNN Money.
Potrivit BBC, mai afectate au fost pietele cheie din Asia. Bursa din Japonia a inregistrat o scadere de 0,4% a indexului Nikkei, iar pretul petrolului s-a redus, la fel si cel al aurului.
"Acesta este un tip de eveniment care nu poate fi prevazut si care ne reaminteste ca lumea nu este un loc sigur. Desi a avut loc la distanta de Asia, poate genera ingrijorari cu privire la alte lucruri neprevazute care se pot intampla aici. Exista tensiunile din Peninsula Coreeana, disputa teritoriala dintre China si Japonia si alte probleme din Marea Chinei, care au un potential de risc foarte ridicat", a spus Vishu Varathan de la banca japoneza Mizhuo, pentru BBC.
"Evenimentele din Boston ar putea declansa o reactie initiala de prudenta", spune si Michael McCarthy, analist la CMC Markets.
In Statele Unite toti cei trei mari indici bursieri au incheiat ziua de luni la un nivel mai scazut: indicele Dow Jones cu 1,8%, S&P cu 2,3% si Nasdaq cu 2,4%.
Prin contrast, yenul japonez a castigat teren usor in fata dolarului american, inregistrand o apreciere fata de acesta cu 2,5% si cu aproape 3% fata de euro.
Specialistii spun ca cele mai mari banci si fonduri de pensii din Japonia tind sa vanda bunuri cu factor mai mare de risc in perioadele de nesiguranta, aducand astfel bani in tara, lucru care contribuie la aprecierea yenului. Stiind acest lucru, si alti investitori globali cumpara yen, ca sa profite de pe urma trendului. Apoi, cand apele se linistesc, vand moneda japoneza si se reorienteaza catre alte bunuri cu factori de risc.
Bursele si economia isi vor reveni rapid dupa atacul din Boston, insa efectele psihologice ar mai putea plana o perioada asupra investitorilor, spune David Joy, director strategic la Ameriprise Financial, intr-un interviu acordat CNBC.
"Este important de subliniat ca majoritatea punctelor slabe economice erau deja pe piata, luni, cand a avut loc atacul. Cred ca pietele si economia, la nivel general, isi vor reveni destul de repede. Am putea vedea un apetit mai scazut pentru miscari riscante in urmatoarea perioada", adauga Joy.
Bob Iaccino, pe de alta parte, care ocupa tot pozitia de director strategic, dar in cadrul TopstepTrader.com, indica faptul ca, pe termen scurt, agitatia curenta din piata reprezinta o oportunitate de investitie, dar ca mai apoi lucrurile se vor aseza si vor reintra pe fagasul normal.
"Cred ca, in primul rand, dintr-un punct de vedere umanitar, oamenii vor dori sa afle cate persoane au fost ranite si in ce masura. Apoi vor vrea sa stie cine a facut asta, pentru a putea sa-si dea seama daca asemenea evenimente s-ar putea repeta. Se pune intrebarea daca a fost vorba de un incident izolat sau primul, dintr-o serie de mai multe”, a declarat Ward McCarthy, director economic la Jefferies, pentru NBC news.
Presedintele Barack Obama a anuntat ca exploziile care au avut loc la maratonul din Boston sunt de natura "terorista" si a insistat ca autorii vor fi adusi in fata justitiei.
Bilantul atacului de luni este de trei morti si 176 de raniti, dintre care 17 sunt in stare critica.