Arabia Saudita si Rusia au cazut de acord: "ingheata" productia de petrol
Arabia Saudita, Rusia, Qatar si Venezuela s-au intalnit in secret in aceasta dimineata si au cazut de acord sa "inghete" productia de petrol, la nivelul din ianuarie, a anuntat ministrul Energiei si Industriei din Qatar si presedinte in exercitiu al OPEC, Mohamed Saleh al Sada, noteaza Business Insider.
"Cu scopul de a stabiliza piata petrolului am decis sa inghetam productia la nivelurile din ianuarie", a spus Al Sada, intr-o conferinta de presa ce a avut loc marti la Doha.
Dar decizia vine cu un mare avertisment: si Iranul, si Irakul sa faca acelasi lucru.
"Nu dorim variatii importante ale preturilor. Nu vrem sa reducem oferta. Vrem sa raspundem cererii si sa stabilizam preturile pe pietele internationale", a declarat la randul sau ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Nouaimi.
"Acesta este un anunt legat de inghetarea productiei in randul tarilor a caror productie nu prea a crescut recent", a declarat Eugen Weinberg, de la Commerzbank AG , Frankfurt. " Daca Iran si Iraq nu iau parte la acest plan, atunci aceasta decizie nu inseamna mare lucru".
"Inghetarea preturilor nu va avea efecte imediate, dar va crea o baza buna pentru recuperarea preturilor in a doua jumatate a anului," a declarat Olivier Jakob, Petromatrix GmBh.
Inainte de anuntul facut la Doha, OPEC informa, la Viena, ca barilul de petrol al grupului s-a apreciat marti cu 6,3% si a fost cotat la 28,44 dolari.
Prin aceasta importanta majorare, petrolul OPEC isi mentine tendinta de crestere din ultimele doua zile, cand barilul de petrol a castigat deja trei dolari.
Cu toate acestea, pretul barilului de petrol de referinta in OPEC se mentine la cele mai reduse niveluri din ultimii peste 12 ani, din cauza excesului de oferta de pe piata.
Rusia si Arabia Saudita sunt doi dintre cei mai mari producatori de petrol din lume, fiecare pompand peste 10 milioane de barili pe zi.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol avertiza saptmana trecuta ca preturile scazute ale petrolului au un efect negativ asupra economiei globale, in timp ce grupul si-a majorat in ianuarie productia si a contribuit astfel la "prabusirea" preturilor pana la minimele ultimilor 13 ani.
Conform raportului din ianuarie al OPEC, cei 13 parteneri din grup au produs in prima luna a anului 32,33 milioane barili/zi (mb/d), cu 130.000 mai mult decat in decembrie, si cu peste 2,3 mb/d peste limita nominala a organizatiei, situata la 30 mb/d.
Chiar analistii OPEC au recunoscut ca supraproductia mondiala de petrol a fost in 2015 de 2 mb/d.
Tarile responsabile de majorarea productiei in ultima luna sunt Irak, Iran, Nigeria si Arabia Saudita, in timp ce cantitatile din Angola, Algeria si Venezuela au scazut.
Aceste date sunt similare celor furnizate de Agentia Internationala a Energiei, care a semnalat o crestere a productiei in tarile OPEC, pe o piata deja saturata.
Barilul de petrol din OPEC s-a ieftinit in ianuarie cu 21 %, din cauza unui "exces de oferta pe piata petrolului, incetinirii ritmului de crestere al economiei Chinei si o neasteptata scadere a cererii de combustibil de incalzire, datorata climei temperate din regiunile cheie pentru consum".
Pe 20 ianuarie, barilul de petrol OPEP a fost cotat la 22,48 dolari, pretul cel mai scazut incepand de la mijlocul lui 2002.
"Efectul negativ al puternicei scaderi a preturilor petrolului incepand de la mijlocul anului 2014 este mai mare decat beneficiile pe termen scurt si pare ca exista "un efect de contagiune" la multe compartimente ale economiei", sustin reprezentantii OPEC.
Printre aceste efecte se numara expunerea bancilor la sectorul petrolier, precum si o inflatie foarte scazuta in economiile dezvoltate si o scadere a veniturilor fiscale rezultate din preturile combustibililor.
"Din cauza efectelor 'marii recesiuni', posibilitatea de crestere a cheltuielilor consumatorilor este limitata", se mentiona in raport.
Arabia Saudita, care este responsabila de o treime din productia totala a OPEC, a impulsionat o strategie de preturi mici, pentru a scoate din joc competitorii care aveau nevoie de o cotatie mai ridicata pentru a supravietui, si pentru a-si apara astfel cota de piata. Alte tari ale cartelului, precum Venezuela, au sustinut necesitatea unei reuniuni extraordinare a OPEC pentru evaluarea situatiei preturilor, la care sa participe si alti producatori importanti de titei care nu fac parte din grup, precum Rusia.
Desi toti sunt de acord ca exista un exces de oferta pe piata, OPEC, ca si grup, nu vrea sa isi reduca productia "in solidar", pentru a nu-si pierde cota de piata si a solicitat si concurentilor sai sa mai stranga robinetul.
Aceasta strategie a preturilor mici a generat divergente in sanul OPEC, care, la ultima sa reuniune ministeriala, de la inceputul lunii decembrie, nu a reusit sa stabileasca o limita pentru oferta comuna de petrol.
Totusi, aceasta strategie pare sa functioneze, si, pentru prima data in sapte ani, productia competitorilor OPEC se va reduce, cu 700.000 barili/zi. Aceasta diminuare se datoreaza scaderii investitiilor, reducerii randamentului exploatarilor in SUA si Canada, cantitatile mai mici extrase din campurile petrolifere mai vechi, potrivit analistilor OPEC. Din aceasta scadere, 400.000 de barili pe zi mai putin sunt in SUA.
Toti expertii sunt de acord ca strategia preturilor mici este elaborata pentru a expulza producatorii alternativi, precum cei de petrol de sist, ale caror formula de extractie foarte scumpa este viabila doar cu o cotatie a barilului de 65 dolari.
In SUA, productia a crescut de la 5 mb/d in 2008 pana la o medie de 9,5 mb/d in 2015, datorita enormului succes al acestui tip de productie, potrivit Departamentului american pentru Energie.
Scaderea productiei competitorilor va determina cresterea cererii in cadrul cartelului, conform raportului OPEC.
Astfel, daca in 2015 cererea de petrol a grupului era de 29,8 mb/d, anul acesta este estimat un nivel de 31,6 mb/d. Pe langa cerere, in 2016 OPEC preconizeaza o crestere mondiala a consumului de 1,25 mb/d, pana la un total de 94,21 mb/d, o cifra similara ultimelor calcule. O mare parte din cresterea cererii se datoreaza tarilor emergente, in pofida incetinirii cresterii in India si China.