Anunt dur de la Moscova: "Ne asteptam la probleme majore". Ce se va intampla in Rusia peste trei ani
Ministerul de Finante al Rusiei a anuntat ca se asteapta la diuficultati bugetare serioase in 2016-2017, in contextul incetinirii economice, in timp ce un document guvernamental obtinut de Reuters estimeaza deficitul de venituri la buget la peste 300 miliarde de dolari pentru 2017-2020.
"Ne asteptam la probleme majore in 2016 si 2017. Acum este momentul sa luam decizii in privinta reducerii cheltuelilor cu angajamentele asumate in trecut, astfel incat sa ajungem la un buget echilibrat pe termen mediu si lung", a declarat ministrul Finantelor, Anton Siluanov, transmite Mediafax.
Angajamentele privind cheltuielile sociale vor fi onorate, insa cresterile de salarii ar trebui insotite si de o imbunatatire a eficientei, a spus ministrul.
Siluanov a semnalat cheltuielile pentru aparare si transferurile la Fondul de Pensii, cu un deficit semnificativ, ca fiind cele mai puternice presiuni asupra bugetului.
Putin a semnat in mai anul trecut, dupa preluarea unui nou mandat de presedinte, mai multe decrete autorizand cheltuieli sociale. In total, 63,7 miliarde de dolari sunt alocate de la buget in perioada 2014-2016 pentru respectarea decretelor respective, a spus ministrul.
Reuters Rusia a scris, citand un document care detalia strategia bugetara a guvernului pana in 2030, ca bugetul federal se va confrunta, probabil, cu un deficit de 10.000 de miliarde de ruble (302,5 miliarde de dolari) al veniturilor necesare pentru finantarea angajamentelor statului in perioada 2017-2020.
Costurile sociale mai mari vin intr-o perioada in care guvernul deruleaza un program masiv de reinarmare, care a urcat cheltuielile pentru aparare la maximul ultimelor doua decenii. Situatia ar putea fi rectificata prin reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor din sectorul petrolier, arata strategia bugetara pana in 2030, obtinuta de Reuters.
Ministerul de Finante urmeaza sa transmita documentul guvernului. Un consilier prezidential a respins estimarea de 10.000 de miliarde de ruble ca fiind mult prea mare.
Conform scenariului analizat in document, bugetul federal va inregistra deficit chiar daca preturile actuale ridicate la petrol se mentin si va fi acoperit in principal prin imprumuturi. In consecinta, datoria guvernamentala va creste de la 12% din PIB in acest an la 18,2% in 2030, aproape de limita de 20% stabilita de Ministerul de Finante.