Ambasadorul Jinga: Doar 24 de romani au sosit in Marea Britanie, dupa anularea restrictiilor. Companiile britanice ne ofera 5.000 de joburi, pentru a acoperi deficiente de personal inalt calificat
Doar 24 de romani au sosit in Marea Britanie de la 1 ianuarie, cand au fost anulate restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii europene, potrivit ambasadorului roman la Londra Ion Jinga, relateaza The Daily Mail in editia electronica de marti.
Potrivit publicatiei, ambasadorul a subliniat ca previziunile referitoare la un "aflux" dupa anularea restrictiilor nu s-au implinit. De asemenea, diplomatul afirma ca zece companii au contactat Ambasada Romaniei la Londra in vederea angajarii unor romani, fiind redirectionate spre Jobcentre.
Agentia britanica pentru control la frontiera nu a publicat date cu privire la numarul romanilor si bulgarilor care au venit in tara de la Anul Noul incoace, precizeaza publicatia.
Insa autoritatile din Olanda au publicat date potrivit carora 21 de romani si 15 bulgari au sosit in tara in ultimele doua saptamani, iar Jinga a declarat ca datele sunt similare in Marea Britanie.
"Nu vad niciun motiv ca Olanda sa fie mai putin atractiva ca Marea Britanie, apropierea ei geografica pledand in favoarea olandezilor. Ceea ce stim este ca la bordul unei curse aeriene care a aterizat la Luton pe 1 ianuarie, (se aflau) doar doi romani au beneficiat de avantajul anularii restrictiilor in Marea Britanie", a declarat el pentru The Daily Telegraph, citat de Mail.
"Companiile britanice ofera in prezent 5.000 de posturi romanilor, pentru a acoperi deficiente de personal inalt calificat pe piata muncii", a mai spus ambasadorul.
"Romania depune eforturi puternice pentru a-i opri pe romani sa plece din tara in alte state UE, pentru a-si pastra economia stabila", comenteaza The Daily Mail, care subliniaza ca "tentatia obtinerii unor salarii mai mari in alte tari este greu de invins, dupa anularea restrictiilor" pe piata muncii din UE.
Declaratiile ambasadorului roman apar in contextul in care fostul cancelar conservator Kenneth Clarke a respins acuzatii potrivit carora UE este de vina pentru niveluri "nesustenabile" ale migrarii.
"Ideea ca poti sa porti o dezbatere fundamentala care sa opreasca cumva toti acesti straini sa vina aici este mai degraba tipica escapismului nationalist de dreapta", a apreciat el. Afirmatiile sale au provocat o polemica cu ministrul de Externe William Hague, care a insistat asupra faptului ca anularea unor restrictii impuse celor care vin din state membre UE a declansat o "migratie la scara larga" si a fost o "greseala".
Insa comisarul european pentru Afaceri Sociale László Andor a sugerat ca dezbaterea britanicilor cu privire la migrarea romanilor si britanicilor este "emotionali si eronata", indemnandu-i pe britanici "sa acorde mai multa atentie faptelor", in contextul in care nu exista niciun "aflux" de imigranti romani si bulgar