Actiunile europene au inchis cu cea mai mare crestere din aproape trei ani si au pus capat celui mai lung declin din ultimii 11 ani
Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cea mai mare crestere din aproape trei ani si au pus capat declinului din ultimele opt zile, cel mai lung din ultimii 11 ani. Investitorii asteapta noi masuri de stimulare pentru sustinerea zonei euro, transmite Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 2,8% dupa o scadere de 7,7% consemnata pe parcursul celor opt zile de evolutie negativa.
Cresterea s-a accelerat dupa ce un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE) a spus ca institutia va incepe, in cateva zile, sa cumpere active.
"Orice vesti din partea BCE referitoare la programul de achizitii de active vor avea un efect pozitiv", a declarat Guillaume Duchesne, analist la BGL BNP Paribas in Luxembourg.
Indicii nationali au avansat pe toate cele 18 piete de capital din Europa Occidentala.
La Atena, indicele ASE a urcat cu 7,2%, cea mai mare crestere din iunie 2012, dupa ce cu o zi in urma a inchis la cel mai redus nivel dupa iulie 2013. Premierul Antonis Samaras a declarat ca Grecia negociaza cu creditorii internationali o posibila linie de credit care sa fie disponibila in cazul cresterii costurilor de imprumut ale tarii in urma incheierii programului de salvare. Titlurile National Bank of Greece au crescut cu 9,1%, iar Alpha Bank cu 6,3%.
Actiunile Accor au crescut cu 4%. Grupul hotelier francez a raportat o crestere de 4,6% a vanzarilor in termeni comparabili din trimestrul al treilea, depasind asteptarile analistilor.
Componenta auto a Stoxx 600 a inregistrat cea mai mare crestere din ultimele 15 luni, in urma datelor asociatiei europene ACEA care au aratat un avans de 6,1% al inmatricularilor de automobile in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Titlurile PSA Peugeot Citroen au urcat cu 7%, iar cele ale Volkswagen cu 4,5%.