Romania din Regatul Unit: 500 de lire sterline pe zi, din jocuri ilegale, sub nasul unei lumi intregi. Atat estimeaza ca ar castiga jucatorii de alba neagra din Londra
500 de lire sterline pe zi, din jocuri ilegale, sub nasul unei lumi intregi. Atat estimeaza ca ar castiga jucatorii de alba neagra din Londra, daca nu i-ar deranja politia, pe podul Westminster. Acesti romani ne fac de rusine, inseland "la trotuar", intr-o zona emblematica, prin unde trec anual zeci de milioane de turisti. Li se adauga falsii Charlie Chaplin, alti romani pe care i-au prezentat si televiziunile britanice drept sarlatani. Isi picteaza fetele si pozeaza in artisti dar cersesc agresiv.
Trafalgar Square, Picadilly Circus, Buchingam Palace, Big Ben, London Eye. Piete, cladiri emblematice si atractii turistice renumite in toata lumea. Numai pe Podul Westminster trec anual peste 20 de milioane de turisti. Traverseaza Tamisa, fac fotografii in multime, cumpara suveniruri. Toti afla un amanunt mai putin placut: Westminster Bridge a fost cucerit de romani. Si nu intr-un mod agreabil.
"Asta e al nostru, e cucerit, ar trebui sa punem steagul aici!"
Aici e paradisul jucatorilor de alba neagra. Un joc stradal interzis si in Romania si in Marea Britanie. Si desi e ilegal, romanii il joaca sub nasul unei lumi intregi. Prin miscari rapide, capteaza atentia a milioane de turisti, pe care ii usureaza de zeci si sute de lire intr-o schema bazata pe inselatorie. Romica e din Fieni, Dambovita. A acceptat sa ne explice cum se petrec lucrurile in zona.
Romica: "Pe podul asta in orice zi ati veni aici fac pariu pe viata mea ca veti gasi 50 de romani care "lucreaza" aici. E plin de romani. Se vorbeste romaneste. De dimineata de la ora 10 pana pe la 5 nu e zi sa nu gasesti un roman pe pod. Un roman nu, cel putin 10, 15, ca nu are ce face unul singur aici."
Ce vrea sa spuna Romica se vede si pe camerele de supraveghere ale politiei londoneze. Un singur roman nu ar putea face bani din alba neagra. In schema nu e implicat doar jucatorul propriu zis, cel care manuieste cele 3 pahare. El are in jur o retea- un "cuib" in care unii stau de sase sa vada politia, altii joaca de fatada si chipurile castiga pentru a ademeni audienta sa parieze rapid pe piesa castigatoare. Iar ultima rotita in grupare sunt baietii iuti de mana, cei care ii "opereaza" la buzunare pe turistii mult prea atenti sa vada miscarile pieselor pe asfalt. Iar pe pod sunt cate 5 sau 6 "cuiburi" in acelasi timp. Din cand in cand politia face arestari.
Politistii britanici il ridica de obicei pe jucator, fara el, gruparea nu are activitate. Ceilalti asteapta pana le vine un nou membru in echipa, caci toti cei arestati sunt inlocuiti usor. Cei care stau de paza trimit semnale la cea mai mica suspiciune. Chiar si cand vad camera de filmare.
L-am intrebat de viata la Londra si pe barbatul cu sireturi galbene, care a dat alerta ca se filmeaza pe pod. "Mai bine e la Londra ca la Bucuresti. E un trai mai bun, am doua mii pe luna si e un trai mai bun. Acasa muncesti pe 10 milioane pe luna si nu ai ce sa faci", spune barbatul.
Daca ii intrebi, toti muncesc in alte locuri si pe pod se plimba doar ca turisti. Un drept pe care politia nu il poate ingradi.
"Eu sunt mandru de tara mea si nu halesc nicio alta tara. Ma duc de colo colo ca sa mai duc cate ceva acasa. Merg acasa cat pot de des, am acasa familie, am tot ce trebuie. Eu sincer ma cert cu nevasta-mea, pentru ca mi-a pus prea multi bani din Romania. Sincer", spune un compatriot.
Acesti romani spun cu zambetul pe buze ca sunt toti in vizorul politistilor si ca se simt persecutati, pentru ca odata prinsi intr-o retea de alba neagra pe pod, li se iau buletinele. Sunt acuzati de comportament antisocial, infractiune in Marea Britanie, la fel ca cersetoria, bataile in public sau prostitutia si pe durata procesului raman fara documentul de identitate.
Romica: "Iti ia documentele dar sunt niste abuzuri, cum sa te ia de pe strada sunt cetatean, suspect pentru ce, pentru simplul fapt ca sunt roman? Sau ca ceilalti doi de langa tine au facut ceva, te mai ia si pe tine. Stau doi, trei si daca ai buletin de Romania, pa, la revedere. Atata timp cat esti acolo si joci, e ilegal tot."
Marian si-a invatat familia sa cerseasca intr-un stil propriu: fac poze cu telefonul si cer bani pe ele
In grupul de pe pod l-am intalnit si pe Marian. Vine din Calarasi si e la Londra din 2007. Marian, fost jucator de alba neagra: "Daca ne-ar lasa politia, la treaba, as face multi bani. Ajung la 5 sau 6 sute de lire pe zi. Pe zi. Sunt 30 si ceva de milioane in banii nostri, romanesti!"
Marian spune nu vrea sa mai aiba de a face cu politia si ca s-a cumintit. Umbla imbracat la costum, cu pantofi de lac si are un telefon de ultima generatie, pe care a dat 7 sute de lire. La rucsac poarta o casca de muncitor in constructii, ca sa nu mai ridice suspiciuni in fata politistilor. A vrut sa ne explice cum functioneaza retelele de alba neagra, dar a fost oprit la timp.
Marian si-a adus si sotia si cumnatii si alti 3 prieteni la Londra. I-a invatat sa cerseasca intr-un mod anume, incat sa nu poata fi acuzati de politie. Se picteaza precum Charlie Chaplin si dupa ce fac poze cu turistii, le cer bani pe ele. Concubina lui Marian face asta de 3 saptamani.
Marian: "In 2007 cand am venit aici nu aveam pe nimeni nu stiam sa vorbesc engleza, am stat si eu doua luni, trei luni, pe strada. Am mers la o biserica mi-a dat lumea haine, apoi am fost la o ferma de vaci. Am venit aici am vazut cum se fac bani."
In mod normal cei care se costumeaza in diverse personaje in zonele turistice dau auditie intr-o comisie de cultura a primariei. Daca sunt acceptati, primesc un loc special marcat, unde sa stea si sa fie fotografiati. Steven e britanic si il joaca pe Jack Sparrow. "Dai o auditie, mergi la auditii. Iei proba si iti iei licenta", spune el.
Romanii care pretind ca sunt Charlie Chaplin nu au acceptul autoritatilor. Nu sunt artisti sau actori, dar frecventeaza aceleasi artere pietonale. Marian ii invidiaza pe artistii care obtin licente de la primarie si le verifica dintr-o privire castigurile. Si-ar dori ca si partenera lui de viata sa obtina candva o licenta. Spune ca i-ar cumpara un costum scump, de papusa, asa cum a vazut tot langa Westminster Bridge.
Cu telefonul scump la ureche si dupa ce isi face toate calculele, Marian concluzioneaza: "Nu am ce sa fac in Romania. Sa muncesc pe 8 milioane?"
Londonezii sustin ca politistii sunt prea toleranti cu grupurile de romani care fura si joaca alba neagra intr-o metropola impanzita de camera de supraveghere si cu monitorizare video in fiecare coltisor de strada.
Londonez: "As vrea sa cred ca politia, cu toate camerele video sunt de incredere si suficient de puternice sa ii pedepseasca pe toti cei care ne ofenseaza! Sper ca nu ii vor mai tolera, sper sa fie toleranta zero pentru furtul din buzunare."
Scotland Yard: Numarul lor e atat de mare incat nu avem suficienti politisti
Dan Wilkinson, ofiter sef Scotland Yard: "Romanii comit ceea ce numim infractiuni minore, dar sunt in numar mare si acest comportament antisocial ii afecteaza pe toti cei care vin zilnic in Londra."
Ofiterul Wilkinson e sef de operatiuni la Scotland Yard si spune ca are politisti putini, raportat la numarul de infractiuni care au loc in Londra.
Dan Wilkinson: "Numarul lor e atat de mare incat nu avem mai multi politisti, lucram cu cei pe care ii avem."
Se vede imediat cand politia metropolitana vrea sa se impuna. Intr-o zi in care autoritatile au ridicat un elicopter in zona podului Westminster, in 5 minute nu mai gaseai nici tipenie de jucator. In plin sezon turistic, pe Podul Westminster gasesti zeci de jucatori romani de alba neagra, care pacalesc turistii si fac profituri pe masura. Totul se intampla ilegal.
Dan Wilkinson, ofiter Scotland Yard: "Nu e usor, daca legea ar fi mai aspra si noi i-am putea muta de acolo, am face-o mai des. Dar sunt si barierele politienesti, noi facem eforturi, dar cand vine vorba de probleme financiare, noi luam o persoana, si altcineva o inlocuieste."
Acelasi ofiter sustine ca metropola are probleme diverse, de la amenintari de terrorism, la trafic de droguri. Romanii comit in general infractiuni mai putin grave, dar sar in ochii tuturor pentru ca ei sunt cei mai vocali si mai vizibili pe strazile Londrei. Romica din Fieni explica: "Noi am iesit mai tarziu din comunism si ne-am dezvoltat mai greu, dupa cum vedeti aici. Se vorbeste mult si prost. Suntem vizibili, nu? Chiar daca suntem aceeasi culoare ca si altii. Suntem mai vizibili decat negrii, decat indienii la Londra, credeti-ma! Nu stiu ce iese in evidenta, cred ca mandria, prostia, sorcoveala. Fiecare bling-blinguri alea alea, galagie, gura mare. Daca trece cineva si ne aude, nu e in ordine."
Nu e in ordine cand nu respecta legile, indiferent de statul in care se afla. Cat timp prima categorie e mediatizata intens si e motiv de disputa in Parlament, e greu sa-i mai vezi pe romanii din Regat care se integreaza si isi platesc darile catre statul britanic, pe cei construiesc afaceri corecte si exceleaza in profesiile lor.