Topul judetelor la vanzarile de centrale termice de apartament
65% dintre judetele din Romania (27 de judete) au peste jumatate dintre locuinte dotate cu sisteme proprii de incalzire, in timp ce doar in 15 judete (inclusiv municipiul Bucuresti) majoritatea locuintelor sunt inca bransate la sistemul centralizat de incalzire, potrivit datelor Ariston Thermo Romania.
Astfel, in acest moment, in topul judetelor care nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire se numara Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Alba, Ialomita, Covasna, Sibiu si Maramures, cu aproximativ 90% dintre locuinte incalzite cu centrale termice individuale de apartament.
In acelasi timp, la polul opus, se afla judetele Mehedinti, Giurgiu, Constanta, Bihor si Bucuresti, unde peste 85% dintre locuinte sunt inca bransate la sistemul centralizat de incalzire, conform datelor Ariston Thermo Romania.
In ceea ce priveste vanzarile de centrale termice din acest an, Transilvania se situeaza pe primul loc. Astfel, judete precum Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu si Mures au adus aproximativ 25% din vanzarile Ariston, liderul pietei locale de centrale termice.
“Volumul solicitarilor din acesta zona poate fi explicat de existenta unei piete mature, dar si de numarul ridicat de debransari din ultimii ani. De asemenea, in aceste regiuni se resimte inceperea unui proces de inlocuire a centralelor termice instalate in anii de dupa 1990. Acest fenomen s-a resimtit si in rezultatele programului de inlocuire a centralelor vechi de apartament lansat de Ariston in a doua jumatate a anului trecut, aproximativ 50% din realizarile acestui program obtinandu-se in Transilvania”, a declarat Catalin Draguleanu, Directorul de Vanzari al Ariston Thermo Romania.
Regiunea Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui), unde anul acesta numarul debransarilor a inregistrat un trend ascendent, a reprezentat circa 19% din vanzarile totale ale Ariston, in timp ce peste 22% din volumul vanzarilor a fost realizat in centrul tarii si in Capitala.
In ceea ce priveste zona Dobrogea si Sud-Estul tarii, reprezentantii companiei sustin ca acestea formeaza o piata deocamdata relativ restransa deoarece in anumite zone nu exista inca retea de gaze (de exemplu: Giurgiu, Tulcea) sau ponderea subventiei pentru furnizarea de incalzire si apa calda menajera a fost ridicata (de exemplu: Constanta, unde subventia a fost de 55%).
Referitor la evolutia vanzarilor de centrale termice pentru 2011, Catalin Draguleanu estimeaza ca un impact major il va avea politica de subventii pe care o va adopta Guvernul anul viitor, dar si problemele pe care le vor intampina CET-urile in perioada urmatoare.
“Cluj - Napoca, Timisoara, Ploiesti, Craiova si municipiile din estul tarii sunt o parte dintre localitatile in care preconizam ca numarul debransarilor va creste accelerat chiar din primavara. Unul dintre factorii decidenti va fi valoarea facturilor la incalzire din aceasta iarna, dupa ce pretul gigacaloriei a fost marit. In Timisoara, spre exemplu, costurile incalzirii au crescut cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, la Galati cu aproximativ 20% iar la Craiova cu peste 15%”, apreciaza oficialul Ariston Thermo Romania.
Problemele CET-urilor, anunturile contradictorii despre eliminarea subventiilor pentru termoficare, dar si dorinta de independenta privind confortul termic au dus pana in prezent la un numar de peste 80.000 de apartamente debransate de la sistemul centralizat de termoficare.
Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, lider international in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.
Pe acelasi subiect: