Saxo Bank: Petrolul si-a revenit partial, pe fondul indoielilor privind o intelegere intre Rusia si OPEC
Pretul petrolului si-a revenit partial in ultima saptamana a lunii ianuarie, pe fondul indoielilor privind o intelegere intre Rusia si OPEC, cafeaua a crescut cel mai mult din iunie incoace, in vreme ce zaharul a trecut printr-o neobisnuita scadere, arata o analiza Saxo Bank.
"Sectorul energetic a crescut cu 5,6%, dar tot ramane la cote scazute. Asta, combinata cu scaderea marfurilor soft - numim aici cacaoa si zaharul, au generat impreuna a saptea luna de scaderi consecutive a indicelui Bloomberg Commodity. Zaharul a fost una dintre marfurile cele mai 'indragite' de traderi, dupa ce a crescut cu 38% din septembrie pana in decembrie. In ultimele doua luni a ramas intr-un interval stabil, iar acum pare sa fi ramas fara suflu din cauza lipsei de date fundamentale solide care sa-i mentina cresterea. Platina, care abia inregistrase o diminuare a pretului de 26% fata de aur, a crescut semnificativ dupa ce atinsese cel mai jos nivel din 2009 incoace. Un progres ulterior ar avea nevoie de sprijinul aurului, pentru a sari de 900 de dolari, fata de 865 de dolari cat e platina acum", potrivit Saxo Bank.
Continua scadere a pretului la titei a atras o corelare pozitiva intre petrol si actiuni
"Aceasta incertitudine a generat o revenire a aurului in ianuarie. Turbulentele de pe piata au determinat si scaderea profiturilor pe titlurile americane, imediat dupa prima crestere de dobanda Fed din ultimii noua ani. Anul trecut, aurul a crescut semnificativ in primele 5 saptamani din cauza problemelor cu francul elvetian si a relaxarii cantitative a Bancii centrale Europene. Schimbarile din datele fundamentale au fortat fondurile hedge sa mai inchida din pozitiile short, in timp ce investitorii au plasat 1,3 miliarde dolari in produse exchange traded sustinute fizic de aur. Ramanem sceptici cu privire la potentialul de crestere a aurului in acest moment, dar simtim, in acelasi timp, ca trendul se inverseaza, iar cererile de 1.000 de dolari/uncie vor incepe sa se stinga. Ce e de asemenea diferit fata de anul trecut este ca piata nu prea este expusa prin pozitii long", se mai spune in analiza.
Raportul saptamanal privind inventarele din SUA a aratat o noua crestere a stocurilor, pana la 500 de milioane de barili. Cresterea a fost determinata de o scadere masiva a cererilor venite de la rafinarii. Reducerea stocurilor Cushing, a productiei si informatiile speculative privind intelegerea Rusia/Arabia Saudita au contribuit din plin la aceste cifre.
"Preturile titeiului WTI variaza zilnic cu pana la 7% - la o asemenea volatilitate, e firesc pentru investitori sa foloseasca optiunile drept un mod de a-si exprima perspectiva asupra preturilor la petrol. Plecand de la premisa ca nu se va ajunge la o intelegere intre producatorii OPEC si cei non-OPEC, directia pretului petrolului ramane undeva la 30-35 de dolari/baril. Un acord important la o scara mentionata mai sus ar putea schimba dinamica pretului si l-am putea vedea, temporar, peste 40 de dolari/baril. Alte necunoscute in ecuatie ne fac sa fim precauti in prognoza, in acest moment. Dincolo de speculatiile privind reducerile de productie, alti factori nu pot fi ignorati. Printre acestia: cererea industriala din China, incapatanarea productiei SUA, abilitatea Iranului de a creste nivelul declarat al productiei, evenimentele din Libia (care continua sa produca mult sub capacitate)", sustin specialistii Saxo Bank.