Producția industrială a României a scăzut cu două cifre, în primele șapte luni, pe fondul crizei pandemice. Comenzile noi au scăzut cu 12,7%
Industrie, uzina, muncitori
Producţia industrială a României s-a diminuat cu două cifre atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în primele şapte luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2020, faţă de primele şapte luni ale anului anterior, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 14,9%, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-16,5%), industria extractivă (-11%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,2%).
De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost cu 15,7% sub valoarea din perioada de referinţă din anul 2019, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-16,9%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%).
Datele INS evidenţiază faptul că, în luna iulie a acestui an, producţia industrială ca serie brută a crescut faţă de luna precedentă cu 8%, datorită creşterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,6%), industria prelucrătoare (+8,0%) şi industria extractivă (+7,7%).
Totodată, raportat la intervalul iulie 2020 - iunie 2020, ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare cu 3,3%, susţinută fiind de creşterile din industria prelucrătoare (+4,3%), industria extractivă (+4,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%).
Potrivit sursei citate, în iulie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,5%, ca efect al datelor înregistrate în industria extractivă (-10,4%), industria prelucrătoare (-7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,6%).
În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 9,9%, ca urmare scăderilor consemnate în trei sectoare industriale: industria extractivă (-10,4%), industria prelucrătoare (-7,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%).
Comenzile noi din industrie au scăzut cu 12,7% la șapte luni
De asemenea, și comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, în primele şapte luni ale acestui an, cu 12,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, s-au redus pe ansamblu cu 12,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-15,9%), industria bunurilor de uz curent (-12,1%) şi în industria bunurilor intermediare (-9,6%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 19,9%.
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 8,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+10,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,0%), industria bunurilor de capital (+8,6%) şi în industria bunurilor intermediare (+8,5%).
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iulie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (-9,6%), industria bunurilor de capital (-6,3%) şi în industria bunurilor intermediare (-5,8%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 51,3%.
Pe acelasi subiect: