Cine garanta pentru Diaconescu: o firma din Olanda care nu exista si un scriitor de romane politiste. Soarta Oltchim, dupa ratarea privatizarii
Guvernul va incepe miercuri discutiile cu principalii creditori ai Oltchim (OLT), respectiv AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania si CEC, iar joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu masuri de plata a salariilor restante, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca planul Guvernului presupunne si pregatirea companiei pentru o noua privatizare, care sa fie initiata cel mai probabil anul viitor, in alte conditii, potrivit Mediafax.
Marti, ministrul Economiei va solicita Consiliului de Administratie numirea unui nou director general si a unei noi echpe anageriale, care sa "puna stapanire" pe documente si sa asigure repornirea unui combinat aflat in deriva.
In acelasi timp, Guvernul va analiza miercuri situatia anchetelor sociale realizate la ivelul angajatilor, pentru acordarea ajutoarelor sociale.
Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Gliding Ltd. nu exista in Olanda, iar creditorul lui Diaconescu scrie carti politiste in Spania
Firma Gliding Ltd., care ii garanta lui Dan Diaconescu 46 mil. euro pentru privatizarea Oltchim, nu exista in Olanda, cel care il imprumuta cu aceeasi suma e un scriitor de romane politiste fara cont la HSBC, iar firma rusa DIP SOV Group are un capital de doar 200 euro, a sustinut premierul Ponta.
Acesta a declarat, luni seara, ca Guvernul, in aceasta perioada, cu sprijinul tuturor institutiilor statului a incercat sa afle ce se afla in spatele actiunilor lui Dan Diaconescu la Oltchim.
Ponta a aratat, ca pe baza acestor date, s-a constatat nu exista niciun fel de cont la HSBC al firmei Gliding Ltd., companie care nici nu exista in Amsterdam. O firma cu acelasi nume se afla in Marea Britanie, dar se ocupa de afaceri imobiliare, iar Gliding Adventure si Gliding Vintage din Olanda au ca obiect de activitate vanzarea de articole sportive, a afirmat premierul.
De asemenea, Ewoud Lietaert Peerbolte, care intr-un document oficial adresat Eximbank anunta ca pune 46 milioane euro la dipozitia lui Dan Diaconescu, este o persoana care nu are cont la banca respectiva si nu are domiciliu in Olanda.
"Ultima data, domiciliul cunsocut era in Spania, de aceea, probabil, domnul Diaconescu a mers in Spania. Este scriitor de romane politiste si semneaza cu pseudonimul Ed Sanders", a afirmat Victor Ponta.
El a aratat ca si compania DIV SOV Group, care era dispusa sa puna 90 milioane euro la dispozitia lui Dan Diaconescu, este o societate inregistrata in Rusia, cu un capital de doar 200 euro, iar in 2011 a avut o cifra de afaceri de 8.352 euro.
Premierul Ponta a subliniat ca toate aceste elemente sunt in posesia institutiilor statului si vor constitui probe impotriva lui Dan Diaconescu.
Ponta spune ca FMI va accepta o noua privatizare la Oltchim daca strategia Guvernului este viabila
Institutiile financiare internationale vor accepta initierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) daca Guvernul va prezenta in acest sens o strategie viabila, a declarat premierul Victor Ponta.
El a raspuns astfel la solicitarea jurnalistior de a clarifica faptul ca in memorandumul transmis de Guvern catre Fondul Monetar International este indicata lichidarea voluntara a Oltchim in cazul unui esec al privatizarii.
Premierul a aratat ca in discutiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost inclusi si reprezentantii institutiilor financiare internationale. "Discutiile sunt deja incepute", a adaugat Ponta.
Intrarea combinatului Oltchim in procedura de licihidare voluntara a fost prevazuta distinct in memorandumul transmis catre Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima data cand o astfel de obligatie este inserata intr-un document final al Guvernului trimis Fondului.
Privatizarea Oltchim reprezinta un angajament asumat de Guvern inca din primavara anului trecut, ca raspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.
Pe acelasi subiect: