Actiunile Gabriel Resources continua sa scada pe bursa din Toronto. Ponta: Consecinta negativa a stoparii proiectului este stergerea judetului Alba de pe harta economica
Actiunile Gabriel Resources continua sa scada accelerat si s-au plasat marti dupa primul sfert de ora de tranzactionare cu 22% sub cotatia de luni, cand titlurile companiei canadiene care vrea sa dezvolte proiectul Rosia Montana s-au prabusit si au pierdut mai mult de jumatate din valoare.
Gabriel Resources a inchis sedinta de luni la bursa din Toronto la pretul de 68 centi canadieni pe actiuni (65 centi SUA), in scadere cu 54%, coborand astfel la cea mai redusa cotatie din 1999, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera.
Cotatia companiei a atins marti un minim de 53 de centi canadieni (51 centi SUA) dupa aproximativ un sfert de ora de la deschidere, iar la ora transmiterii stirii se afla in declin cu 13,2%, la 59 de centi canadieni (57 centi SUA).
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Gabriel Resources a anuntat ca ar putea actiona statul roman in justitie
Titlurile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu pana la 70% in cursul sedintei bursiere, atingand un minim de 41 centi canadieni (39 centi SUA).
La inchiderea sedintei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piata de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA). Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament.
Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii august si transmis Parlamentului spre adoptare.
Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania. Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.
Ponta: Consecinta negativa a stoparii proiectului RMGC - stergerea judetului Alba de pe harta economica
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
Ponta a fost intrebat daca va mai exista o discutie cu parlamentarii PSD pentru a fi pusa la punct o pozitie a partidului in subiectul Rosia Montana.
"Nu, pentru ca eu le cer colegilor mei de la PSD sa voteze in cunostinta de cauza, pana nu vad proiectul de lege si nu audiaza lumea, nu au cum sa fie in cunostinta de cauza. E o problema importanta, care priveste pe de o parte ingrijorarea si opozitia unei parti din societate, pe de alta parte insa vorbim si de consecintele negative. Faptul ca de exemplu judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii si despre celelalte consecinte. Motiv pentru care toti cei de la PSD vreau sa voteze, cand vor vota pentru sau contra, in cunostinta de cauza si nu pe criterii politice", a afirmat Ponta.
Ministrul Mediului: Pentru Rosia Montana nu exista in toata lumea alta tehnologie decat cea bazata pe cianura
In cazul unei exploatari la Rosia Montana, nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, a declarat marti Rovana Plumb in Comisia pentru administratie din Senat. Ministrul a spus ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.
"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, datorita conditiilor geologice din zona respectiva", a spus Rovana Plumb, potrivit Mediafax.
Ea a subliniat ca acest lucru este aratat de studiile care sunt cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact asupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute de catre experti, profesori, geologi, specialisti si care stau la baza fundamentarii impunerii de catre Ministerului Mediului a standardelor si conditiilor obligatorii de protectia mediului, precum si desemnarea celei mai bune tehnologii in domeniu in momentul de fata.
"Nu exista o alta tehnologie in lume, la ora actuala, aferenta acestei componente de roci existente la Rosia Montana decat cea pe baza de cianura. Ce exista in momentul de fata la nivel international este Codul international de management al cianurii, care prevede standarde si conditii obligatorii de management al acestei tehnologii si pe care noi le-am impus in actualul proiect de lege si care se vor regasi, prin acordul integrat de mediu, care se adopta prin hotarare de guvern si pentru care va exista o dubla monitorizare, din partea tuturor specialistilor la nivelul ministerul mediului", a mentionat ministrul.
Plumb le-a spus senatorilor ca, la ora actuala, tehnologia care se doreste a fi aplicata de catre operator la Rosia Montana este utilizata la o mina de sase ori mai mare ca zacamant in Finlanda, care se gaseste la o distanta de 15 kilometri de cea mai renumita statiune de schi de la Cercul polar.
In interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, ministrul a negat ca in declaratiile sale anterioare facute in presa ar fi sustinut ca ministerul pe care il conduce va da avizul privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit, de fapt, la Acordul integrat de mediu.
Pe acelasi subiect: