Campia Turzii fierbe. Drama unui oras dependent de un combinat. Rusii de la Mechel au vandut tot pe cativa euro, soarta a 1600 de oameni e incerta
Un oras intreg din Ardeal fierbe, dupa ce rusii de la Mechel au vandut toate combinatele detinute, pe cativa euro, iar actualii actionari, tot rusi, vor sa puna lacatul pe usa. Soarta a 1600 de angajati din Campia Turzii este incerta. La fel se intampla si in alte trei orase, unde cateva mii de salariati sunt ingrijorati pentru viitorul lor. Grav este ca unii si-au pierdut speranta ca se va mai schimba ceva. Miercuri, un fost muncitor de la Campia Turzii si-a luat viata, de disperare. Autoritatile locale au de gand sa construiasca un combinat, cu bani europeni, dar de la intentie pana la fapte e drum lung.
Pe 11 februarie, 800 de oameni au aflat ca si-au pierdut slujbele de la combinatul Mechel din Campia Turzii. Printre ei a fost si Ioan Bozdoc. Ar fi implinit astazi 58 de ani, insa chinuit de gandurile negre aseara si-a luat viata. Tot astazi, barbatul urma sa semneze actele pentru somaj. Colegii sunt convinsi ca si-a pus capat zilelor de teama ca nu-l va mai angaja nimeni.
De aproape o saptamana, sute de fosti angajati ai Combinatului Mechel vin in fiecare zi sa ceara salariile compensatorii promise, dar si un loc de munca. In ultima jumatate de an, 1600 de oameni din Campia Turzia au ramas someri.
Situatia este dramatica. Orasul era sustinut economic de combinatul metalurgic. In zona nu sunt alte fabrici, iar afacerile mici se pot numara pe degete.
Printre cei care nu stiu incotro sa o apuce sunt si sotii Vata. Amandoi au muncit la combinat 23 de ani, iar cel mai mic copil al lor este clasa intai.
Autoritatile locale au un plan de salvare. Un combinat social ridicat cu fonduri europene de 6 milioane de euro, care va oferi insa locuri de munca doar pentru 250 de muncitori. La Guvern inca se mai cauta solutii.
"Nu exista niciun fel de prevedere legala care sa ne permita sa intram in activitatea unei firme 100% private, insa aici e vorba totusi de obligativitatea, inclusiv pentru firmele 100% private, de a respecta obligatiile pe care le au si daca isi respectau obligatiile poate ca asemenea tragedii puteau fi evitate", a spus premierul Victor Ponta.
Guvernul nu se poate spala pe maini pur si simplu, spun analistii, pentru ca in joc este soarta a 6000 de angajati.
"Ministrul Vosganian trebuia sa fie azi la Targoviste, nu sa vobeasca despre Sofia Vicoveanca si branduri romanesti care dispar pentru ca tara are nevoie de spitale, autostrazi si scoli care se fac cu fier beton si otel, iar firmele care produc aceste materiale deja dispar", a comentat Sorin Paslaru, redactor sef ZF.
Rusii au plecat din Romania dupa 10 ani de prezenta.
Grupul rus Mechel a vandut pentru suma derizorie de numai 52 de euro toate cele 4 combinate metalurgice pe care le detine in Romania. Noul actionar este o firma detinuta de doi cetateni rusi care si are sediul intr-o vila din zona de ambasade din centrul Bucurestiului.
In total, grupul Mechel, detinut de miliardarul rus Igor Zyuzin, platise peste 200 de milioane de dolari pe cele patru combinate, care au fost cumparate intre 2002 (Mechel) si 2010 ( Laminorul Braila).
Cei doi actionari, rude cu presedintele Mechel Romania, ar trebui sa gaseasca o solutie pentru repornirea celor patru combinate inchise in noiembrie 2012. Mechel a dat vina la vremea respectiva pe cresterea preturilor pentru materia prima, fierul vechi si pe cererea scazuta pentru produse finite.
Anul trecut cifra de afaceri a Mechel in Romania a fost de 1 miliard de euro. Pierderile s-au cifrat in ultimii trei ani la 1,4 miliarde de euro, iar datoriile se apropie de 600 milioane de euro.