"Departamentul pentru Energie analizeaza aceste solicitari si, la randul sau, a cerut astazi (luni, n.r.) ANRE, institutia care monitorizeaza piata gazelor din Romania, date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii", a anuntat Departamentul pentru Energie.
Reprezentantii institutiei apreciaza ca amanarea partiala sau totala a liberalizarii pentru consumatorii industriali necesita o aprobare prealabila a Comisiei Europene.
Sursa citata precizeaza ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna vor ramane neschimbate, la 1 ianuarie 2015, in raport cu nivelurile actuale.
In septembrie ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat atunci Nicolescu.
El preciza ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare presupune cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
ANRE: Este posibila o crestere a preturilor pentru consumatorii conectati la centrale de cartier
O crestere a preturilor la energia furnizata consumatorilor casnici conectati la centralele termice de cartier este posibila de la 1 ianuarie 2015, eliminandu-se totodata si o discriminare fata de consumatorii posesori de centrale de apartament, a declarat, luni, presedintele ANRE, Nicolae Havrilet.
"Este vorba de o posibila crestere a pretului la energia termica furnizata consumatorilor casnici din centralele termice. Aceste centrale termice functioneaza in zona eligibila si, in mod natural, ar trebui sa-si ia gaze naturale din zona concurentiala, care are un pret mai mare decat il au consumatorii casnici, care pana in 2021 vor beneficia de un program de crestere etapizata si nu se pune problema de crestere a preturilor la acest tip de consumator, ci la consumatorii casnici care sunt discriminati, pentru ca centralele termice de care apartin ei sunt obligate sa ia gaze naturale de pe piata concurentiala la pretul de industrie", a afirmat presedintele ANRE, care a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, scrie Mediafax.
El a adaugat ca se pune problema unei modificari legislative care sa elimine aceasta discriminare, pentru ca si consumatorii casnici arondati la centralele termice de cartier sa beneficieze de acelasi tratament cu cei care se alimenteaza direct, in sensul accederii la calendarul de preturi, pana in 2021.
Havrilet a mai spus ca, pana in acest moment, pretul se situa la acelasi nivel in privinta consumatorilor casnici cu cei industriali, dar din aceasta iarna ar exista o discrepanta, deoarece se liberalizeaza piata non-casnica si exista o diferenta de la 90 de lei/ MW la consumatorul industrial fata de 53 de lei/MW la consumatorul casnic.
"La inceputul lunii, am prezentat in scris la Departamentul de Energie, am lucrat impreuna, suntem intr-o colaborare, cred ca in aceasta saptamana, va iesi o forma de ordonanta de urgenta modificata, de aducere la acelasi numitor a consumatorilor casnici indiferent de unde isi iau energia", a spus Havrilet.
Intrebat despre ce fel de scumpiri ar fi vorba, Havrilet a spus: "In momentul in care centralele termice care furnizeaza energie si apa calda consuma gaze la pretul concurential cu cel de la industrie acesta ar insemna, din estimarea noastra, sunt calculele ANRE, ca pretul de productie la gicacalorie ar putea sa creasca intre 28 si 35%, este vorba de pretul de producere, asta nu inseamna ca se reflecta in pretul gicacaloriei la final, dar, sigur, ar avea un ascendent al pretului final tocmai ca achizitia de catre aceste termocentrale vine din piata concurentiala, care ar discrimina consumatorii casnici".
Iulian Iancu: "Vorbim doar de eventualitatea cresterii pretului la energie termica, nu gaze naturale"
Presedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat, luni, ca exista eventualitatea cresterii pretului la energie termica de la 1 ianuarie 2015, pentru consumatorii casnici racordati la sistemul centralizat, aratand ca ANRE propune adoptarea unei Ordonante de urgenta pentru a nu exista acest risc.
"Vorbim doar de eventualitatea cresterii pretului la energie termica, nu gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio crestere. La energie termica exista acest risc pentru cei care sunt racordati la sistemul cenrtralizat intrucat pana la 31 decembrie aveau acelasi statut ca si consumatorul casnic obisnuit, adica cei care se incalzeau cu centrala termica de apartament. De la 1 ianuarie, liberalizandu-se pretul la gaze naturale pentru industrie, producatorii mari de energie termica, spre exemplu Electrocentrale Bucuresti, cuprinsi in zona de industrie, ar trebui sa plateasca pretul pietei libere. Pretul pietei libere este undeva intre 89-90 lei pe Megavatt/ ora, pretul reglementat in zona captiva, unde este consumatorul casnic, este in jur de 51-52 lei, adica este un pret mai mic in zona captiva cu vreo 40 de lei. Ca sa nu se transfere acest pret mai mare cu 40% de la 1 ianuarie la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, pentru ca el nu are nicio vina, tot consumator casnic este, atunci este nevoie, si acest lucru a fost prezentat astazi in raportul ANRE, Autoritatea propune sa modifice Guvernul printr-o Ordonanta de urgenta parecizarea din calendarul de liberalizare aferenta consumatorului casnic care se alimenteaza cu caldura din sistemul centralizat", a spus Iancu, deputat PSD, potrivit Mediafax.
El a aratat ca aceasta ordonanta este in discutie la Departamentul pentru energie si ca ea ar prevede exceptarea marilor producatori, cum este Electrocentrale Bucuresti, de a plati un pret mai mare si trecerea lor in calendarul de pana in 2021, ca si consumatorul casnic.