Investitorii care au cumparat fabrica de pompe Aversa anunta investitii de 15 milioane de euro
Aversa. Sursa foto: Mediafax
Investitorii care au cumparat fabrica Aversa spun ca vor sa investeasca 15 milioane de euro intr-o noua fabrica in Bucuresti. Acestia sustin ca planurile de investitii sunt incetinite de un proces intentat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), pe care o acuza de intimidare.
"AAAS - Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - condusa de Popa Stan, a intentat un proces consortiului care a castigat licitatia de achizitie a fabricii Aversa, invocand nerespectarea conditiilor din caietul de sarcini. La doua saptamani dupa ce am castigat licitatia, am fost contactati de un reprezentant al AAAS care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de aceasta autoritate. Am refuzat sa ne lasam intimidati, fapt care a dus la continuarea acestui proces", a declarat, intr-un comunicat remis Incont.ro, Michael Topolinski, presedintele Aversa Manufacturing.
Omul de afaceri canadian, activ anterior mai ales pe piata imobiliara locala, a castigat anul trecut, prin firma Blue Diamond Estate si in parteneriat cu Autoplast Engineering licitatia de privatizare a Aversa, producator aflat in faliment de peste sapte ani. Pretul platit a fost de 17,3 milioane de euro, iar cumparatorii sunt obligati prin contractul de privatizare sa mentina productia in urmatorii trei ani.
"Din luna septembrie 2013, Aversa este din nou o companie profitabila, comenzile clientilor atingand, la inceputul acestui an, deja 18 milioane de lei. In cele cinci luni de la preluare, compania a reinceput productia si exportul, a angajat 230 de muncitori, urmand sa faca o investitie de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unei noi fabrici in Bucuresti. Desi in prim proces de dezvoltare, Aversa Manufacturing se confrunta in acest moment cu o incetinire a actiunilor de transformare, cauzate de un proces aflat pe rol la Tribunalul Bucuresti", se arata in comunicat.
Reprezentantii legali ai companiei au invocat exceptia de tardivitate a actiunii in instanta, in conditiile in care AAAS a depus contestatia depasind termenul legal de trei zile, insa judecatorul a decis continuarea procesului.
"In doar patru luni, Aversa Manufacturing si alte parti interesate, au avut parte de 11 controale ale diferitelor institutii ale statului, in conditiile in care, in anul anterior, niciuna nu a fost interesata sa faca astfel de cercetari. Pe 29 ianuarie 2014, AAAS l-a numit pe Matei Gheorghe in functia de Administrator Special. Matei Gheorghe a fost directorul general al Aversa SA intre 1999 si 2005", mentioneaza sursa citata.
Potrivit reprezentantilor companiei, in perioada in care Gheorghe a condus fabrica aceasta a acumulat cele mai multe datorii, iar numarul angajatilor a fost redus semnificativ.
"Intimidarea si coruptia generala din Romania trebuie sa inceteze astfel incat tara sa ajunga la potentialul maxim pentru binele tuturor. Investitorii straini vor fi intotdeauna sceptici in a face investitii atunci cand nu exista un climat de incredere in institutiile statului si in justitie. Contestatia AAAS a fost depusa din ratiuni gresite, motiv pentru care ar trebui sa fie retrasa in mod voluntar astfel incat sa putem continua investitiile, angajarile de personal, si cresterea afacerii pe termen lung", a adaugat Topolinski.
Aversa Manufacturing este singurul producator de pompe centrifuge din Romania, produsele fiind folosite in infrastructura, industria energetica, irigatii si industria petrolului. Aversa SA a fost in insolventa timp de 7 ani dupa care a fost privatizata in septembrie 2013.
Pe acelasi subiect: