Compania americana este lider global in productie de hidrocarburi marine si s-a alaturat OMV Petrom in anul 2008 in proiectul pentru activitatile de explorare din perimetrul Neptun - Zona de Apa Adanca a Marii Negre, potrivit News.ro.

Dezvoltarea perimetrului Neptun - Zona de Apa Adanca ar putea fi prima productie de hidrocarburi in ape de mare adancime din Romania.

Costurile unui astfel de proiect de productie gaze in zona de apa adanca poate ajunge la cateva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se afla, de exemplu, la 200 km distanta de uscat, iar toata infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Acest anunt este parte din activitatile de evaluare tehnica si comerciala a viabilitatii proiectului, evaluare care dureaza in jur de doi ani. Astfel, decizia finala de investitii se va lua abia anul viitor.

Daca ExxonMobil si OMV Petrom vor decide sa dezvolte perimetrul Neptun, potrivit anuntului din SEAP, constructia facilitatilor submarine este estimata la trei ani.

Cea mai mare campanie de explorare in apele de mare adancime din Marea Neagra a fost incheiata de ExxonMobil si OMV Petrom la inceputul lui 2016. Costurile de explorare in total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale in zona romaneasca a Marii Negre.

De altfel, o delegatie consortiului format din ExxonMobil si OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca, s-a intalnit la inceputul acestei luni cu premierul Sorin Grindeanu, cu care a discutat despre investitiile companiilor in Romania si despre valorificarea resurselor energetice.

A fost cea de-a doua intalnire oficiala la nivel inalt intre reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom si reprezentantii noului Guvern, dupa cea din luna februarie.

Companiile energetice asteapta sa afle care va fi politica guvernului roman in ceea ce priveste taxarea hidrocarburilor, in special in privinsa noilor redevente care ar trebui stabilite de guvern in urmatoarea perioada pentru exploatarea resurselor din Romania.

Guvernul a aprobat in sedinta din 2 martie un Memorandum prin care s-a decis infiintarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potential de dezvoltare in partea romaneasca a Marii Negre realizate de ExxonMobil si OMV Petrom

Compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre, parteneriat care a inceput in 2008.

In 2012, cele doua companii au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun.

Potrivit informatiilor initiale, rezervele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse intre 42 de miliarde si 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cele doua companii au investit pana acum 1,5 miliarde de dolari in prospectiuni si explorari in Marea Neagra. O decizie finala, daca se va dovedi fezabil ca gazele sa fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luata in 2019, iar, in varianta favorabila, gazele vor ajunge in Romania cel mai devreme in anul 2020.

Este cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale Romaniei din ultimele decenii.