Poluarea industriala din Romania, costuri cu sanatatea si mediul de pana la 80 mld. euro in perioada 2008-2012. Termocentrala Turceni, al treilea mare poluator din UE
Poluarea industriala din Romania a generat, in perioada 2008-2012, costuri estimate cu sanatatea si protectia mediului de 25 pana la 80 miliarde euro. Termocentrala Turceni este al treilea mare poluator din Uniunea Europeana, in functie de impactul asupra costurilor totale.
Un studiu al Agentiei Europene de Mediu (EEA), privind impactul emisiilor poluante ale centralelor energetice si ale altor companii industriale asupra cheltuielilor din UE cu sanatatea si protectia mediului, arata ca Romania se situeaza pe locul al saselea in functie de costurile cauzate de poluarea industriala, in urma Germaniei, Poloniei, Marii Britanii, Frantei si Italiei.
"Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta si Italia, care detin cele mai mari facilitati industriale, contribuie cel mai mult la cheltuielile totale. Cu toate acestea, clasamentul se schimba substantial daca valoarea cheltuielilor este ajustata in functie de PIB-ul fiecarei tari, emisiile din statele est-europene, precum Bulgaria, Romania, Estonia si Polonia dobandind un rol mai mare", se arata in studiul EEA.
La nivelul UE, costurile de mediu si cele cu sanatatea cauzate de emisiile poluante s-au situat, in perioada analizata, intre 329 miliarde euro si 1.053 miliarde euro, potrivit estimarilor EEA. Jumatate din aceste costuri au fost generate de emisiile a doar 147 de centrale energetice si alte facilitati industriale dintre cele 14.325 incluse in studiu.
Cele doua seturi de cifre reflecta modurile diferite de evaluare a impactului poluarii aerului asupra costurilor cu sanatatea, precum si banda de valori folosita pentru estimarea costurilor induse de poluarea cu dioxid de carbon.
Clasamentul celor mai poluante 30 de companii si complexe industriale din UE include opt companii din Germania, sase din Polonia, patru din Romania, cate trei din Bulgaria si Marea Britanie, doua din Grecia si cate una din Cehia, Estonia, Italia si Slovacia.
Termocentrala TETs Maritsa Iztok din Bulgaria determina cele mai mari costuri, intre 7,46 si 22,4 miliarde euro, urmata de PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna din Polonia (intre 6 si 14,1 miliarde euro) si Electrocentrale Turceni (intre 4,9 si 13,76 miliarde euro).
Electrocentrale Rovinari se situeaza pe locul al saselea (costuri intre 6 si 14,1 miliarde euro), in timp ce Regia Autonoma Pentru Activitati Nucleare - Sucursala Romag Termo (intre 2,1 si 14,1 miliarde euro) si Electrocentrale Deva (intre 1,8 si 5 miliarde euro) sunt pe locurile 11, respectiv 17.
Statele ar putea economisi intre 11,1 si 32,7 miliarde euro pe an daca toate companiile analizate ar intruni cerintele UE privind cantitatea legala de emisii poluante. In realitate, economiile realizate ar fi chiar mai mari, scaderea emisiilor poluante ducand la o reducere substantiala multor alti poluanti, precum praf, metale grele si poluanti organici.