ICCJ mentine sechestrul pe bunurile companiei Rompetrol, inclusiv pe rafinaria Petromidia
Rompetrol
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri sa mentina sechestrul instituit de procurorii DIICOT pe bunurile companiei Rompetrol, inclusiv asupra rafinariei Petromidia.
La inceputul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinaria Petromidia, precum si pe bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II, potrivit Agerpres.
Cele trei companii au atacat masura luata de procurori, solicitand ridicarea sechestrului, insa instanta suprema le-a respins vineri cererea.
Initial, procurorii au pus sub acuzare 14 persoane in acest dosar, printre care se afla Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu si actionar in compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de productie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost presedinte AVAS; cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart. Acuzatiile sunt de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare.
Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmarire penala pentru patru fosti ministri - Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.
Procurorii sustin ca, in anul 1998, Dinu Patriciu si Sorin Marin, impreuna cu cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart, au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare. La acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chis (cu dubla cetatenie romana si israeliana), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum si persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietatii de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.
Gruparea urmarea sa obtina disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza; neplata obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin nedeclararea veniturilor; ascunderea obiectului sau a sursei impozabile; stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme; insusirea, traficarea sau folosirea in interes personal a acestor sume de bani.
Aceasta activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea de catre Guvernul Adrian Nastase a OUG 118/2003 prin care SC Rompetrol Rafinare a fost "iertat" de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligatii bugetare restante, suma pe care insa membrii grupului au folosit-o in interesele proprii sau in interesele societatilor din grupul Rompetrol, care au inregistrat profituri substantiale si care au fost apoi externalizate, datoria fiind transformata in obligatiuni de stat, cu posibilitatea rascumpararii in sapte ani.
Pe acelasi subiect: