Firmele care platesc mai putine certificate verzi, obligate sa nu concedieze peste 25% din angajati
Companiile carora statul le acorda sprijin sub forma unei cote reduse de achizitie de certificate verzi sunt obligate sa nu disponibilizeze mai mult de 25% din personalul inregistrat in momentul in care se califica pentru primirea ajutorului de stat.
O alta conditie este ca firmele sa isi eficientizeze activitatea si sa incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru cursuri de specializare in domeniile in care activeaza, potrivit unei hotarari de guvern publicata vineri in Monitorul Oficial.
Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, s-au plans in ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si in special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile. Cele doua companii sunt principalii beneficiari ai acestui ajutor de stat.
Valoarea ajutorului de stat este de 750 milioane euro, iar numarul beneficiarilor este estimat la 300 de companii.
Potrivit hotararii de guvern, marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin are valabilitate de zece ani.
Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive.
Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp, este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul lui 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.