Salariu la stat de 43.000 de euro. Cine sunt directorii cel mai bine platiti din institutiile aflate sub controlul statului si cat vor castiga sefii ASF
Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare si Pensiilor Private, vor fi incadrate in standardele BNR. Premierul Ponta a afirmat marti ca aici se castiga lunar intre 62.000 lei-188.000 lei.
Premierul a sustinut aceasta declaratie in contextul in care arata ca este nevoie de transparenta privind modul de cheltuire a banilor in ministere si autoritati centrale si a salutat "initiativa" presedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Daca am fi avut mai multa transparenta, poate ca am fi reusit mai din timp sa indreptam anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienta acestei noi autoritati, care din trei comisii separate strange, asa cum este modelul european in cele mai multe dintre tari, intr-o singura autoritate atributiile de supraveghere a pietei asigurarilor, a valorilor mobiliare si a pensiilor private, in acelasi timp insa mai indreptam niste lucruri care ne scapau intotdeauna. Ma indoiesc ca undeva un mare bancher a reusit sa castige in ultimii ani, in medie, 188.000 lei pe luna, cum se castiga la Asigurari, sau 80.000 lei pe luna, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. De maine, toate salariile si veniturile de la aceasta Autoritate trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale, oricum mult mai generoase decat cele care ii privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totusi de cincizeci de ori fata de oamenii obisnuiti. Era o exagerare pe care eu ma bucur ca o indreptam", a spus Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern.
Guvernul a decis in luna decembrie a anului trecut, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenta invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.
La acel moment, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare este recomandata de catre Banca Centrala Europeana, mai ales in state in care adancimea acestei piete este mica. Legea pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara se afla la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis si in martie la promulgare, insa presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa il reexamineze. Legea a fost aprobata din nou saptamana trecuta, Parlamentul respingand observatiile sefului statului. In 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constitutiei, presedintele nu mai are dreptul sa intoarca legea la Parlament. Surse din USL au sustinut luni, in declaratii pentru Mediafax, ca seful statului ar urma sa promulge marti legea privind ASF.
Camera Deputatilor si Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 in sedinta comuna pentru a vota membrii in Autoritatea pentru Supraveghere Financiara.
Daniel Daianu ar urma sa ocupe pozitia de prim-vicepresedinte al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, au declarat surse din USL, conform carora acesta va asigura conducerea organismului alaturi de Dan Radu Rusanu, care va fi presedinte.
Directorii companiilor din energie castiga lunar intre 4.693 lei si 18.000 lei
Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic. In document sunt indicate remuneratii ce ajung pana la 4.693 lei si 18.000 lei.
Pe lista sunt prezentati mai multi directori din companiile Oil Terminal, Conpet, Romgaz, complexul energetic Hunedoara, complexul energetic Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Electrica, inclusiv filiale, transmite Mediafax.
Un director general primeste un salariu net cuprins intre 4.693 lei (la Conpet) si 18.000 lei (Electrica Distributie Muntenia Nord), in timp ce alti directori sunt remunerati lunar cu sume care ajung pana la 14.306 lei (Romgaz).
Sefii de directie ajung la randul lor la salarii lunare de 13.183 lei (Hidroelectrica).