Compania Romelectro va construi o centrala pe gaz in Egipt, la care vor lucra si 200 de romani. Valoarea contractului, 30 mil. euro
Energie electrica
Compania de inginerie Romelectro va fi lider de consortiu, impreuna cu alte doua firme romanesti, pentru montarea unei centrale pe gaz de 1.200 de MW in Egipt, valoarea contractului fiind de aproximativ 30 de milioane de euro, a declarat, miercuri, Cristian Secosan, directorul general al companiei.
"Am primit incredintarea in Egipt pentru un proiect de montaj al unei centrale pe gaz in ciclu combinat. Vor fi 200 de romani implicati in aceasta lucrare, din cei aproximativ 1.000 de oameni care vor fi in total pe santier. Lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii septembrie si se vor incheia in luna august a anului urmator", a spus Secosan, citat de Agerpres.
Centrala construita de Romelectro va fi amplasata pe malul Marii Mediterane, la 100 kilometri est de Alexandria, si va utiliza gaze provenind din zacamintele offshore.
Secosan a aratat ca Egiptul are un plan extrem de ambitios de crestere a capacitatilor de producere a energiei electrice, care sa acopere consumul in crestere.
"In acest moment, Egiptul are o putere instalata de 30.000 de MW pentru producerea de energie si are in plan construirea a 12 grupuri pe gaze de cate 1.200 de MW fiecare, deci 14.400 de MW in total. In plus, estimeaza inca 4.600 de MW pe carbune si 5.000 de MW de energie solara si alte surse regenerabile", a adaugat Secosan.
Spre comparatie, Romania are o putere instalata de circa 20.000 de MW, insa consumul national este de sub 10.000 de MW.
Totodata, Romelectro este favorita in cursa pentru castigarea unui contract finantat de BERD pentru realizarea unor linii electrice in Kosovo. In plus, compania a infiintat o subsidiara, Romelectro Arabia, in Arabia Saudita, alaturi de un partener local, scopul fiind castigarea unor contracte pentru realizarea de linii si statii electrice.
"Vrem ca din Arabia Saudita sa ne extindem in tarile arabe din jur, precum Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Kuweit", a mai spus Secosan.
El a aratat ca singura solutie, momentan, pentru companie este exportul, in conditiile in care piata din Romania trece printr-o perioada lipsita de contracte. "Cea mai mare parte din companiile de pe piata pe care activam sunt in insolventa, in lichidare sau au facut pierderi mari, iar cifra de afaceri li s-a prabusit, iar aceasta din lipsa proiectelor. Toti vad un El Dorado la export. Eximbank ar trebui sa devina o banca de dezvoltare, sa ajute companiile romanesti sa iasa in afara tarii, unde exista oportunitati", a subliniat oficialul companiei.
Potrivit acestuia, Romelectro a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro si pierderi de circa un milion de euro.
Pe acelasi subiect: