Centrala Nucleara de la Cernavoda va trebui evaluata, pentru prelungirea duratei de viata
Cernavoda
Reactorul 1 al Centralei nucleare de la Cernavoda va trebui sa fie supusa evaluarii de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viata, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo, informeaza organizatia Terra Mileniul III.
Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier s-a reunit in perioada 2 - 5 iunie si a luat decizia ca toate centralele nucleare din Europa ce isi depasesc durata de viata sa fie supuse evaluarii de impact asupra mediului inainte de reinnoirea licentelor.
Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viata a reactoarelor nucleare 1 si 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina.
Innoirea licentelor permite centralelor nucleare sa isi extinda durata de viata de 30 de ani cu inca 10 ani.
In urma deciziei Comitetului de implementare a Conventiei de la Espoo, 60 de reactoare nucleare ce si-au depasit durata de viata din Europa vor trebui sa fie supuse evaluarii de mediu, in urmatorii trei ani.
"Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleara sa nu reprezinte o solutie energetica sustenabila. Pe de alta parte, costurile ascunse ale dezafectarii reactoarelor si ale depozitarii deseurilor sunt uriase. Inainte de a ne gandi la prelungirea duratei de viata a reactoarelor existente si la construirea unora noi, ar trebui luate in calcul solutii cu adevarat sustenabile, precum eficienta energetica si energia din surse regenerabile", a spus, in acest context, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III.
Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavoda a intrat in exploatare in anul 1996 si va mai functiona cu actuala licenta cel mult pana in anul 2026.
Potrivit Terra Milenium III, in contextul in care tot mai multe state europene intentioneaza sa renunte la centralele nucleare, Romania cauta investitori pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si pentru un nou depozit de deseuri radioactive, ce urmeaza sa fie construit la Saligny, cu o investitie totala de peste 400 de milioane de euro.
Conventia care reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului in situatia in care un anumit proiect are impact transfrontalier (Conventia de la Espoo), a Comisiei Economice a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa, a fost semnata in 1991, la Espoo, in Finlanda, si a intrat in vigoare in 1997. Romania a devenit parte a Conventiei de la Espoo in martie 2001.
Mai multe despre:
#energie nucleara#Centrala Cernavoda
Pe acelasi subiect: