ANRE: Gazele de import vor fi, la iarna, cu 20% mai ieftine fata de cele din productia interna. Cum se stabileste pretul final pentru consumatorii casnici
Gaze naturale
Gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia ca peste 30% din consum sa fie asigurat din importuri, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, citat de Agerpres.
"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa exista anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze. (...) Gazele de import vor avea un pret de 70 de lei pe MWh, iar gazele din productia interna inmagazinata vor avea 80 de lei pentru cele inmagazinate la 1 iulie si 86 de lei cele inmagazinate dupa aceasta data", a spus Havrilet.
El a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligati sa realizeze un cos de gaze care sa aiba cel mai mic pret. Practic, se poate ajunge si la 70% import, daca in acest fel cosul va fi cel mai ieftin, a sustinut presedintele ANRE.
"Daca va fi o crestere de 10% la pretul de productie interna, vom solicita furnizorilor care alimenteaza piata reglementata sa asigure pretul cel mai mic al cosului de gaze. Aceasta, in traducere libera, inseamna indreptarea catre import si fara sa fie consumata productia interna inmagazinata, ceea ce ar produce pierderi pentru producatori si furnizori, pentru ca ei s-au pregatit pentru iarna si au consumat resurse financiare pentru a inmagazina gaze", a subliniat el.
Havrilet a mai spus ca ar recomanda mentinerea programului de liberalizare, dar fara instituirea unor preturi pentru productia gazelor naturale.
"Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor sa fie alimentati din sursele cele mai ieftine, preturile de productie interna ar trebui sa fie lasate la liber. In mod cert, pretul final al gazului nu va creste cu 10%. In pretul final exista si alte elemente. Exista capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, in final, in cel mai rau caz, va duce la o crestere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem in vedere, ca nu ar fi nevoie de o modificare de pret la productia interna", a continuat Havrilet.
In Romania un consumator casnic are un cos in care intra trei categorii de gaze: cele de productie interna curenta, care au cel mai mic pret, gaze naturale din productia interna inmagazinate, care din acest an o sa aiba un pret mai mare decat al celor de import, si gazul de import. Luand in considerare aceste trei elemente, ANRE stabileste proportional preluarea unor cantitati din aceste categorii astfel incat pretul final sa fie cel mai mic.
ANRE a solicitat Ministerului Energiei abrogarea, de la 1 iulie, a Hotararii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pietei gazelor naturale pentru populatie, anunta presedintele ANRE, Niculae Havrilet, la mijlocul lunii mai.
In opinia acestuia, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o crestere a preturilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Insa, acest lucru ar insemna ca pretul reglementat sa devina mai mare decat cel de pe piata libera, care este de circa 63 de lei pe MWh.
Mai multe despre:
#ANRE#gaze naturale
Pe acelasi subiect: