Alro Slatina (ALR): "Pierdem 15.000 dolari pe ora din cauza ecotaxelor. E o problema de luni cat mai rezistam"
Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) pierde 15.000 dolari pe ora si va mai rezista pe piata doar cateva luni, daca autoritatile nu vor reduce sprijinul pentru energia regenerabila, a declarat marti directorul general al companiei, Gheorghe Dobra.
Compania, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a investit in ultimii noua ani peste 100 milioane de dolari in masuri de eficienta energetica, in urma carora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%.
Inchiderea Alro, din cauza taxelor pentru sprijinirea productiei energiei din surse regenerabile, va majora cu 7% factura la electricitate platita de toti consumatorii din Romania, potrivit lui Dobra.
"Pana la urma cred ca vom ajunge la restrangerea activitatii. Analizam varianta importului de lingouri de aluminiu", a adaugat el.
Totodata, daca Guvernul ar implementa schema de exceptare a consumatorilor industriali de la plata a pana la 85% din certificatele verzi, factura tuturor consumatorilor de energie ar scadea cu aproape 46%, a spus Dobra.
"Atunci cand reducem productia din motive tehnice pentru 10-15 minute, ne suna DEN (Dispecerul Energetic National - n.r.) ca nu au ce face cu energia. Nu ne-au sunat de 15 ani", a continuat Dobra.
O parte a electricitatii necesare Alro pentru productia de aluminiu provine de la compania de stat Hidroelectrica.
"Inca nu am negociat cu Hidroelectrica renegocierea pretului, dar probabil ca vom face si asta", a mai spus Dobra.
Saptamana trecuta, presedintele CA al Alro, Marian Nastase, a declarat ca pretul platit de companie pentru electricitate este foarte ridicat, iar masurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce aceasta povara pentru consumatorii industriali au fost ineficiente pana in prezent.
Alro, din grupul Vimetco, plateste un pret mediu de 80 dolari pe MWh de electricitate, in timp ce in Germania pretul mediu este de 46,6 dolari, in SUA 36,7 dolari, iar in Franta 59,6 dolari, potrivit lui Nastase.
Consumatorii industriali de electricitate critica de mai mult timp sprijinul pe care Guvernul il acorda productiei de energie din surse regenerabile, afirmand ca pretul prea mare al energiei ar putea determina unele companii sa mute fabricile in alte tari.
Producatorii de aluminiu nu pot transfera clientilor costul suplimentar pentru ca pretul aluminiului este stabilit de piata la bursa de metale din Londra.