Mii de oameni stau pe o bomba cu ceas. Ministerul Economiei a atribuit contractul de distribuire a gazului din Sighet unei firme cu doar un an vechime. VIDEO
Tragediile din clubul din Sighetu Marmatiei sunt dovada clara ca toata Romania sta pe un butoi de pulbere care poate oricand sari in aer. Se intampla asta din vina autoritatilor pentru ca nu verifica lucrarile din teren si isi dau avizul doar pe hartie. Liberalizarea distributiei de gaze s-a facut fara pastrarea unor reglementari stricte, asa ca cele doua incidente, de la Sighet, se pot repeta oriunde si oricand, ne avertizeaza specialistii. Explicatia este simpla: multe firme fac lucrari de extindere a retelei, desi nu au experienta si nici personal calificat, iar in caz de necesitate ignora procedurile.
"Anapoda s-a facut toata lucrarea, de cand o venit acum 5 ani. N-au un utilaj, n-au absolut nimic. Le dau o mana de ajutor pentru ca n-au cu ce lucra. Dezastru, dezastru!", a spus angajatul firmei de constructii.
"O spun cu responsabilitate: Nu, nu sunt pregatiti pentru asemenea distributie", a declarat Mircea Man, presedinte CJ Maramures.
Abia dupa ce au fost nenorociti atatia oameni, ies la iveala marturii socante. 2500 de locuitori stau pe o bomba cu ceas si la fel ca ei alte sute de mii in restul tarii. Ministerul Economiei a atribuit in 2003 contractul de distribuire a gazului din Sighetu Marmatiei unei firme care avea doar un an vechime.
BERG Gaz Sistem preia acum gazul natural de la Tranzgaz Medias si, prin reteaua pe care a construit-o, ajunge pana in casele oamenilor. La finalizarea contractului, reteaua de 70 de kilometri ar urma sa intre in posesia statului. Administratorul Costin Berevoianu evita sa dea detalii despre cei care stau in spatele societatii.
" R:- Dvs. sunteti de fapt un off-shore din Cipru ?
C.B - Nu suntem nici un off-shore.
R- N-aveti un actionariat de 90%?
C.B- Nu pot sa va raspund, ca nu este datoria mea sa va raspund
R- Cati angajati are compania ?
C.B- Aici are 26 de angajati dintre care 14 lucratori...14 echipe."
Pentru a afla mai multe detalii despre companie, reporterii Stirilor ProTV au mers la adresa declarata la Ministerul Finantelor. Un apartament dintr-un bloc aflat pe bulevardul Carol din capitala. Au fost si nu mai sunt. Si-au retras documentatia si au plecat.
Primele suspiciuni au aparut in 2006.
"Am cerut ANRE sa faca un control asupra modului in care SC Berg Sistem Gaz respecta normele de executare a lucrarilor, Autoritatea raspunzand ca lucrarile sunt de calitate", a declarat Eugenia Godja, primar Sighetu Marmatiei
In realitate, ANRE, autoritatea care supravegheaza firmele de gaze, nu verifica si felul in care sunt executate lucrarile din teren. Culmea e ca acestea sunt verificate chiar de catre firma care le face. Autoritatea nu face nimic altceva decat sa se uite peste procesele verbale intocmite de constructor si sa-i creada pe cuvant ca totul e in regula.
Abia acum cei de ANRE din Cluj iau parte la ancheta. Asa s-a aflat ca nici gazul livrat populatiei nu respecta normele.
"Mirosul nu e cel pe care mi l-as fi dorit, cel de mercaptan, in cantitate mai mare, mai ales in aceasta perioada. Este o stangacie la aceasta firma de distributie", a spus Mircea Man.
Gazul metan nu are miros, asa ca mercaptanul se introduce in statiile speciale ale Transgaz, pentru ca in cazul unor scurgeri accidentale, oamenii sa realizeze ca sunt in pericol.
Acest lucru nu s-a intamplat in club.