Secretele celei mai inalte constructii de pe planeta. De ce este Burj Khalifa unica in lume. Interviu cu unul dintre arhitectii cladirii
Cea mai inalta cladire din lume - turnul Burj Khalifa din Dubai - este si una dintre cele mai destepte constructii din lume. Invelisul sau exterior din sticla ii ofera protectie in fata razelor dogoritoare ale soarelui si poate sa stranga apa rezultata in urma condensului. Interesant este si faptul ca varfului turnului se poate misca usor in bataia vantului, iar temelia isi modifica pozitia, in cazul unui cutremur.
Burj Khalifa - care masoara 828 de metri pana in varf - a doborat record dupa record. Nu doar ca este cea mai inalta structura de pe Glob, dar are o platforma de observatie, un restaurant si o piscina situate la inaltimi nemaiintalnite pana acum.
"In zilele noastre, oamenii construiesc destept", spune arhitectul Mohamed Alabbar.
Iar Burj Khalifa este exemplul perfect. Constructia inaugurata in 2010, care a costat in total un miliard si jumatate de dolari, uimeste atat prin dimensiuni si design, cat si prin tehnologiile inteligente.
"Au fost, nu stiu, peste 43 de grade Celsius, cand adaugi la asta umiditatea, soarele... Cum reusiti sa pastrati racoarea in interior?", se intreaba Erin Burnett, corespondent CNN.
"Este vorba despre o combinatie intre design, sisteme mecanice si electrice de ultima generatie, dar si cel mai bun, cel mai modern invelis. Sticla pe care am folosit-o la exterior respinge caldura", a explicat arhitectul.
Turnul este protejat de dogoarea soarelui cu ajutorul unui sistem inteligent ce foloseste aproape 13.000 de tone de gheata. In plus, invelisul de sticla poate strange apa rezultata in urma condensului.
"Este vorba de echivalentul a 20 de piscine olimpice pline cu apa, extrem de utila cand traiesti in desert", a dezvaluit Alabbar.
Burj Khalifa are un centru de control, de unde inginerii supravegheaza totul - de la alimentarea cu energie si apa, pana la viteza vantului si eventuale miscari tehtonice. Intr-o zi cu rafale puternice, varful turnului poate ajunge sa se deplaseze cu aproape un metru si jumatate. Iar temelia cladirii isi poate modifica pozitia in caz de cutremur.
"Sunteti macar putin ingrijorati atunci cand este un cutremur in zona?", intreaba corespondentul CNN.
"Obisnuiam sa fiu. Acum insa am prea multa incredere in aceasta cladire", a spus Alabbar.
Cladirea este dotata cu 57 de lifturi care, intr-o singura zi, plimba aproximativ 12.000 de vizitatori. Ajung in varf in doar 60 de secunde, iar acest dute-vino produce si energie electrica.
"O parte din energie alimenteaza sistemul de iluminat", explica arhitectul.
Mandri de creatia lor, arhitectii din Dubai au in plan constructii noi si mai indraznete: "Tehnologia a evoluat. Vom putea face mult mai multe data viitoare".
Pe acelasi subiect: