Viciile ascunse ale cladirilor nu mai pot fi observate odata ce imobilul e gata. Inspectia in constructii din Japonia se rezuma la multe firme private cu specialisti bine platiti sa observe orice greseala de executie sau abateri de la proiect.

De multe ori sunt contractati chiar de firmele de asigurari, interesate sa cunoasca rezistenta cladirilor si calitatea constructiei. Arhitectii, proiectantii si constructorii care incalca normativele ajung rapid la inchisoare in Tara Soarelui Rasare.

Pentru a fi rezistente la cutremur cladirile trebuie sa fie suficient de rigide la unduirile inainte si inapoi, dar si suficient de flexibile pentru balans.

In Japonia gasesti fundatii cu ramforsari, schelete interioare din metal, amortizoare insurubate, bretele care sa impiedice leganari catastrofale, dar si zidarii modern cu grinzi care absorb socurile. Niponii stiu sa stabilizeze cladirile si sa reduca fortele laterale care pot distruge imobilele. Si nu pare dificil sa cladesti rezistent in Japonia, cat timp la baza sunt normative noi, dar si legi speciale care ii imping de la spate pe dezvoltatori sa construiasca bine.

Tokyo ocupa aproape intreg sudul campiei Kanto, adica cea mai mare suprafata de teren plat din Tara Soarelui Rasare. Este pe buna dreptate unul dintre megacity-urile lumii, intr-un stat in care codurile din constructii sunt imbunatatite cel putin odata la un deceniu. E orasul japonez care rezista cel mai bine la cutremur. Iata cum arata aceste blocuri de la bulevard, ridicate in ultimii ani.

Sunt sapte la numar si fiecare dintre ele se afla la distanta unul de celalalt, desi vorbim de un oras definit prin aglomerare urbana excesiva, in care fiecare centimetru de spatiu locativ conteaza. Blocurile nelipite se misca la cutremur, dar nu se ating si raman apoi perfect functionale. Si toate orasele japoneze au harti de hazard seismic afisate public, documente cu informatii vitale de care se tine cont in proiectare.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.